Tekst objavljen: 18.04.2013 16:40        


Konzorcijum PORR i Alpina pred arbitražom u Parizu su nedavno dobile pravo u sporu oko koncesije za autoput Horgoš-Požega, i Srbija će morati da vrati povučenu bankarsku garanciju, potvrđeno je iz PORR-a.

Srbija mora da vrati garanciju za Horgoš-Požega

- U osnovi su PORR i Alpina dobile pravo i Republika Srbija je u obavezi da povučenu bankarsku garanciju u visini od 10 miliona evra vrati - objasnila je portparol PORR-a Gabrijele Al Vazan.

Postupak, međutim, još nije zaključen, i pregovara se o daljim zahtevima, naglasila je ona. Koncesionari za izgradnju autoputa Horgoš - Požega, austrijski konzorcijum Alpina i PORR, raskinuli su jednostrano 16. decembra 2008. godine ugovor o koncesiji jer ih je, kako su tada obrazložili, Vlada Srbije onemogućila da zatvore finansijsku konstrukciju za taj projekat.

Koncesionari su pred arbitražom u Parizu, u maju 2009. godine, pokrenuli postupak sa zahtevom za obeštećenje na ime izgubljene dobiti i ulaganja u koncesiju od čak 71 milion evra.

Pred sudom u Austriji Srbija je najpre izgubila, a onda je država, drugostepenom izvršnom presudom, uspela da povuče bankarsku garanciju od 10 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija autoput izgradnja autoputa infrastruktura saobraćaj garancija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana