Tekst objavljen: 01.11.2012 15:47        


Samo iz budžeta za poslednjih devet godina potrošeno je 4,5 milijardi evra na subvencionisanje svega i svačega ali bez merljivih rezultata, piše NIN.

Srbija na subvencije proćerdala 10 mlrd. evra

Ako se tome dodaju i podsticaji iz budžeta lokalnih samouprava i indirektne subvencije, za devet godina na razne podsticaje proćerdano je više od 10 milijardi evra, piše NIN u najnovijem broju.

Ekonomisti ističu da je u Evropskoj uniji cilj subvencija da zaštiti domaće proizvođače od nelojalne konkurencije, dok se kod nas pare poreskih obveznika bacaju u bunar i uglavnom se dodeljuju kao kompenzacija za nedostatke i pogrešne odluke vlasti.

Tako se nedovoljna pravna sigurnost i nepostojanje podsticajnog poslovnog ambijenta zamenjuje dodelom budžetskog novca investitorima za otvaranje radnih mesta, loše poslovanje i neproduktivnost javnih i državnih preduzeća nagrađuje se njihovim veštačkim održavanjem u životu pomoću subvencija, agrar se podstiče bez prave analize proizvodnje i potreba za subvencijama…

Sagovornici NIN-a najviše kritikuju odluku države da dodeljuje subvencije za novootvorena radna mesta.

- Ovo je bila katastrofalna odluka države koja nema nikakvog efekta ni na privredni rast, ni na zaposlenost. Slovenačka Mura je, na primer, kupila imovinu Prvog maja iz Pirota za nešto više od dva miliona evra. Zaposleni su dobili otkaz da bi onda bili ponovo zaposleni, a Mura je od države dobila više od šest miliona evra, odnosno po 5.000 evra po svakom zaposlenom. Eto kako se troši novac poreskih obveznika - smatra poreski stručnjak Saša Radulović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija subvencije subvencije za radna mesta radna mesta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana