Tekst objavljen: 08.05.2013 13:30        


Glavni izvozni partner Srbije u prva tri meseca ove godine bila je Italija, a glavni uvozni partner Rusija. Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje sporazuma CEFTA, a to je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvožđa i čelika.

Srbija najviše izvozi u Italiju, a uvozi iz Rusije

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Italiju je izvezeno robe u vrednosti 492,4 miliona dolara, a iz Rusije je uvoz iznosio 559,5 miliona.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Italije, bile su Nemačka sa 381,2 dolara i Rusija sa 240,2 miliona, a slede Bosna i Hercegovina sa 228,5 miliona i Rumunija sa 180,5 miliona dolara.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Rusije, bile su Nemačka sa 505,6 miliona dolara i Italija sa 493,6 miliona, a slede Kina – 347,8 miliona i Mađarska – 238,2 miliona.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 61,4 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje sporazuma CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od 298,8 miliona dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvožđa i čelika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međunarodna saradnja razmena izvoz uvoz međunarodna trgovina Srbija spoljnotrgovinski partneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana