Tekst objavljen: 31.12.2012 16:45        


Srbija u 2013. godini neće moći da se izbori sa odlivom kapitala, dubokom recesijom i kombinovanom fiskalnom, dužničkom i finansijskom krizom, ocenio je ekonomista Svetske banke Dušan Vujović.

Srbija nema uslove za privredni rast

"Očigledno je da Srbija boluje od višestrukih strukturnih problema koji zajedno sa institucionalnim i ekonomsko-političkim slabostima predstavljaju oštra ograničenja rasta", rekao je Vujović za ekonomski mesečnih "Biznis i finansije".

On je istakao da očekivanja nove vlade da će obećanim nastavkom reformi i evropskih integracija obezbediti dovoljno eksternog finansiranja i tako izaći iz fiskalne i dužničke krize za sada nisu ubedila ni Medjunarodni monetarni fond (MMF) ni finansijska tržišta.

"MMF bi mogao da ponudi program pod uslovom vodjenja restriktivne fiskalne politike, nastavljanja koncepta ciljane inflacije i produžetka ključnih nezavršenih strukturnih reformi. U centru je uklanjanje strukturnih slabosti srpske privrede: nekonkurentna ponuda, visoki troškovi rada, velika i neefikasna država", rekao je Vujović.

Ti potezi, kako je ocenio, ne bi bili politički popularni i zato se mogu očekivati "dugi i teški pregovori pre nego što Vlada nevoljko prihvati uslove MMF, uz već poslovično poštovanje kratkorčnih makroekonomskih ciljeva i mlako odlaganje bolnih strukturnih reformi".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Dušan Vujović Srbija 2013. ekonomija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana