Tekst objavljen: 12.10.2012 16:39        


Kompanija "Srbija nikl" pripremila je novi zahtev za geološko istraživanje rude nikla u Mokroj Gori i u Vardištu u Republici Srpskoj.

"Srbija nikl" ne odustaje od Mokre Gore

Kako je izjavio vlasnik te firme Radomir Vukčević, oni očekuju da će se istraživanje uspešno obaviti da bi se utvrdilo da li ima dovoljno te rude, da li je eksploatacija ekonomski isplativa nakon čega bi se išlo u otvaranje rudnika i izgradnju fabrike.

Profesor na Rudarsko geološkom fakultetu u Beogradu Rade Jelenković rekao je da geološka istraživanja ne utiču negativno na životnu sredinu, a da se procenjuje da su ukupni mineralni resursi nikla u Srbiji 320 miliona tona, od čega je istraženo 130 miliona tona. On je objasnio da se nakon istraživanja radi studija uticaja eksploatacije na životnu sredinu, što je javni dokument, i ukoliko se dokaže da je eksploatacija štetna po životnu sredinu, od nje se odustaje.
Vukčević je podsetio da "Srbija nikl" ima dve koncesije na geološka istraživanja od po 100 kvadratnih kilometra na području Topole, Aranđelovca i Kragujevca, kao i na području Trstenika i Vrnjačke Banje.

Ohrabrujuće je da je struka počela da govori o tom poslu, rekao je on, pozdravljajući organizovanje okruglog stola čiji su učesnici ocenili da su Srbiji potrebna geološka istraživanja rudnih resursa jer ogromna bogatstva leže u utrobi zemlje.

Ta istraživanja, kako su istakli stručnjaci, moraju da budu u skladu sa najsavremenijim ekološkim, ekonomskim i tehnološkim standardima.

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine Milica Vojić Marković je rekla da niko nije uplašen činjenicom da se istražuje, već zbog toga što se novac za istraživanja ulaže zbog eksploatacije. Srbiji ne treba nikl i nećemo eksploataciju, poručila je ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nikl rudarstvo rudnici industrija ekologija životna sredina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana