Tekst objavljen: 10.05.2013 9:50        


Posle loše 2012. godine država u ovoj očekuje oko dve milijarde evra stranih investicija. U Agenciji za promociju stranih ulaganja, SIEPA, ističu da će 2013. biti godina informaciono-komunikacionih tehnologija.

Srbija očekuje dve milijarde evra investicija

Pozitivan znak za nove ulagače mogao bi da bude stav starih - više od 70 odsto kompanija koje već posluju u Srbiji, prema istraživanju, namerava i dalje da ulaže u našoj zemlji - makar u naredne tri godine.

"Imate 27 čudnih procedura da biste mogli da zaštitite investiciju, da osigurate prava, za to vam često treba nekoliko godina, košta vas mnogo, a ishod i dalje nije siguran. Odluka gde investirati zavisi od toga gde je najmanji rizik za novac. Srbija ima mnogo izazova jer je visoka percepcija korupcije", kaže Majkl Oliri Kolins, predsednik Britanske privredne komore u Srbiji.
Ipak, od globalnih investicionih lidera u Srbiju stiže tek trećina. Šta investitori žele da vide?

- Oni žele da vide pristup novim tržištima, analiza je pokazala da rastojanje od SAD predstavlja vrlo značajnu determinantu čak i za zemlje koje nisu SAD kada investiraju u određeni region - kaže Petar Petrović iz GEA FARM, autor istraživanja.

Da do Amerike pronađe put, pokušaće premijer Ivica Dačić i državno-privredna delegacija, koja će posetiti tamošnje vodeće kompanije iz oblasti informacionih tehnologija.

- Mi imamo dva aspekta posete - jedno je da se predstavnici Vlade upoznaju sa najvećim svetskim informacionim kompanijama i da razmenimo iskustvo u novim tehnologijama koje bi Vlada Srbije mogla da implementira da bi bila još efikasnija i optimalnija - kaže Miloš Đurković, predsednik Američke privredne komore u Srbiji.

Važan geografski položaj, blizina otvorenih tržišta, jeftina radna snaga na jednom su tasu vage. Birokratija, teška naplata potraživanja, kao i neretko nepoštovanje zakona i ugovora - ono je što koči ulaganja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2013. Srbija SIEPA strani investitori strane investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana