Tekst objavljen: 03.12.2012 11:46        


Čekajući povoljne kredite kojima ćemo popunjavati budžet, pre svega pozajmicu Ruske Federacije, Svetske banke, i drugih finansijskih investicija, Srbija se okrenula evroobveznicama. Iako jeftinije od zajmova koje bismo sada mogli da dobijemo od komercijalnih banaka, skuplje su od dugoročnih aranžmana.

Srbija se finansira hartijama od vrednosti

Ako je suditi po tek usvojenoj Fiskalnoj strategiji, Srbija će se i dalje finansirati pre svega emitovanjem hartija od vrednosti na međunarodnom, ali i domaćem tržištu.

Predlog budžeta za sledeću godinu planira da se Srbija zaduži još 554,4 milijarde dinara.

Najveći deo, 265 milijardi dinara se očekuje od prodaje hartija od vrednosti na domaćem tržištu. Emitovanjem evroobveznica očekujemo da ćemo prikupiti 188,4 milijarde dinara, a kroz domaće i strane kredite - 101 milijardu dinara. S druge strane, samo na kamate, daćemo najmanje 90 milijardi dinara, koliko piše u predlogu budžeta.

Uslovi budućeg ruskog kredita, „teškog“ milijardu dolara za podršku budžetu, još se ne znaju.

Poslednja ruska pozajmica, 800 miliona dolara za infrastrukturne projekte, nosi 4,1 odsto kamate.
Ranije pozajmljenih, a i odavno potrošenih, ruskih 200 miliona dolara namenjenih budžetu počeli smo da vraćamo u martu ove godine, a kamata je oko 3,6 odsto.

Na međunarodnom tržištu polovinom novembra prodali smo petogodišnje evroobveznice po ceni od 5,25 odsto. I to je za 1,4 procenta manja kamata od prethodne serije evroobveznica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduženost zaduživanje obveznice ekonomska kriza država Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana