Tekst objavljen: 27.12.2012 16:10        


Prosečni mesečni prihodi u Kini su 261 evro po članu domaćinstva i kreću se u rasponu od 431 evra u Šangaju do 163,5 evra u Ćinghaiju, prenosi sajt Makroekonomija.

Srbija siromašnija od najsiromašnijeg dela Kine

Slovenija je, sa prosečnim prihodima od 670 evra po članu domaćinstva, razvijenija od svih kineskih provincija, tačnije urbanih delova provincija.

Hrvatska je sa 302 evra iznad kineskog urbanog proseka za 16 odsto. Uzevši u obzir činjenicu da je rast nominalnih prihoda u Kini bio 13,3 odsto u odnosu na drugo tromesečje 2011. godine dolazimo do očekivanja da će u 2013. godini prosečno urbano kinesko domaćinstvo raspolagati većim iznosom novca od prosečnog hrvatskog.

Beograd je iznad sedam kineskih provincija dok su Srbija i Crna Gora u rangu najsiromašnije kineske provincije Ćinghai sa potrošnjom od 164 evra po članu mesečno.

Ukoliko bi smo pretpostavili da bi kod svih provincija uključivanje poljoprivrednog stanovništva sputilo prosečnu potrošnju za četvrtinu Srbija i Crna Gora bile bi ispred 12 kineskih provincija. Međutim, već u idućoj godini bi pola ovih provincija nadmašilo prosečnu potrošnju u Srbiji i Crnoj Gori.

U slučaju obaranja prosečne potrošnje u Ćinghai za četvrtinu ona bi sa 123 evra bila ispred Šumadije i Zapadne Srbije (121 evro) i Makedonije (120 evra) i za četvrtinu iznad prosečne potrošnje na teritoriji UNMIK Kosova.

Ne treba sumnjati da će urbano stanovništvo ove najsiromašnije kineske provincije za dve godine imati veće prihode od Beograđana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija kina ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana