Tekst objavljen: 31.10.2012 11:02        


Najave Mlađana Dinkića, ministra finansija, da nema nameru da narednih godina Srbijagasu, čije je poslovanje neodrživo, daje garancije za kredite kako bi se očuvala likvidnost ovog javnog preduzeća, Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, pozdravlja.

Srbijagas prodaje gas 30 posto ispod cene

– Ovakva odluka vlade je dobra. Ali da bi Srbijagas bio likvidan potrebno je da stepen naplate od građana i sistema daljinskog grejanja bude 98 odsto, kao i da se gas plaća u zakonskom roku do 45 do 60 dana. Ukoliko to ne bude moglo da se ispoštuje, teško da će Srbijagas moći da posluje bez pomoći države - kaže Bajatović.

Na pitanje koliko je realno da od januara ulazna cena gasa za Srbiju bude niža nego sada, Bajatović kaže da su pregovori o dugoročnom aranžmanu s Rusijom još u toku, ali da bi gas posle januara mogao da se kupuje po ceni od 420 dolara za 1.000 kubika.
Ovom javnom preduzeću bi svanulo da ne mora da se zadužuje, nego da samo servisira kupovinu gasa tako što će naplatiti svu isporučenu robu, objašnjava prvi čovek Srbijagasa. Drugi način da država kreditno više ne pomaže Srbijagas jeste da se ovom preduzeću odobri ekonomska cena gasa.

– U ovom času Srbijagas prodaje gas po ceni koja je za 30 odsto niža od nabavne. Ko će da pokrije te gubitke Srbijagasa - pita Bajatović i dodaje da je u ovom času stepen naplate od građana i toplana oko 60 odsto.

S druge strane, postavlja se pitanje kako toplane, koje duguju oko 150 miliona dinara Srbijagasu, ubuduće da izmire svoja potraživanja u roku od 45 do 60 dana, ako većina njih koji se gruju uz radijatore pokušavaju dugove da plate cele godine, budući da ova domaćinstva grejanje plaćaju 12 meseci, odnosno cele godine.

Što se tiče takozvanog „toling aranžmana“ koji se odnose na preradu gasa u srpskim fabrikama, Bajatović je rekao da je gas ovako kupljen mnogo jeftiniji nego kada bi ga kupovali po uobičajenim uslovima zbog čega je vrlo bitan za „Srbijagas”, te da se očekuje da bi i tu mogla da se postigne nešto niža nabavna cena.
Upitan kako komentariše najave ministra Dinkića da onaj ko ne može da plati cenu gasa treba da ima pravo na subvencije, Bajatović kaže, da je za to potrebno što pre napraviti socijalne karte.

– Bez socijalnih karata je teško znati koliko stvarno ima onih koji nisu sposobni da plaćaju račune za gas i kojima treba pomoć, kaže on i dodaje da je s druge strane dobro što vlada nije ukinula pomoć Srbijagasu kada je reč o gradnji magistralnog gasovoda Južni tok, širenju distributivne mreže i gasifikaciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srbijagas bajatović cena gasa gas potrošači energetika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana