Tekst objavljen: 04.09.2012 11:14        


Troškovi zaduživanja Srbije u poslednje dve nedelje su na najvišem nivou. Stručnjaci napominju i da bi mogli dodatno da porastu, ako MMF nastavi da odlaže kreditni program sa našom zemljom.  A, kako je u ponedeljak ponovio i srpski premijer, za osnovne potrebe nam do kraja ove godine treba dodatnih 2,5 milijarde evra! 

Srbiji treba novac, država plaća sve veće kamate

Kamatne stope na srpske obveznice izražene u dolarima, koje na naplatu dospevaju 2021. godine, skočile su, inače, krajem avgusta sa 6,45 na 7,10 odsto. Dinar je, u isto vreme, oslabio za 5,5 odsto prema evru.

Ovo su stavovi analitičara britanskog bankarskog giganta HSBC i japanske banke “Nomura”, ali i naši ekonomisti upozoravaju da za Srbiju više nema jeftinog novca.

- Cena kredita će poskupeti - tvrdi Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

- Nemamo mogućnosti da se zadužimo pod povoljnim uslovima na međunarodnom finansijskom tržištu. Izvesno je da će investicione banke savetovati kupcima da zbog rasta rizične premije, koja je sada na nivou od 583 bazna poena, a bila je početkom maja 490 baznih poena, ili da ne kupuju naše obveznice ili da čekaju ishod pregovora sa MMF. To neće biti pre februara sledeće godine.

Kako tvrde svetski stručnjaci, poput Agate Urbanske iz HSVC, investitori pomno prate najavljene planove fiskalne konsolidacije Vlade Srbije, kao i to da li će ih odobriti MMF. Jer, ako ih ne prihvati MMF ulagači će želeti da im se plati za veći rizik na koji pristaju.

Kako, prema rečima Đukića, nemamo mnogo izbora kada je u pitanju pokriće budžetskih troškova, pre svega isplata penzija i ostalih davanja javnom sektoru, možemo se u skladu sa našim ekonomskim parametrima, zaduživati samo kada su u pitanju obveznice vezane za dolare po kamati većoj od 7,25 odsto. Postoji i druga mogućnost, a to je prodaja imovine, pre svega “Telekoma” i EPS, ali bileteralnim sporazumom sa nekom od zainteresovanih država.

Nadležni već razmatraju izdavanje novih obveznica na evropskom tržištu u pokušaju da obezbede do dve milijarde evra, potrebne da se osigura isplata zarada u javnom sektoru, penzija i socijalne pomoći, kao i da se otplate krediti.

Kamatne stope na evroobveznice koje emitujemo na evropskom tržištu porasle su sa 6,9 odsto na 7,02. U Srbiji je cena zaduživanja u dinarima porasla na 15,84 odsto, pri čemu je interesovanje za domaće zapise sve manje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državne obveznice bankrot srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana