Tekst objavljen: 22.03.2013 11:11        


Američka kompanija Vajnbou, koja uvozi vina od Argentine do Novog Zelanda, obogatila je ponudu vinima iz regiona Balkana, koja je ponudila na upravo održanoj prvoj većoj promociji u Vašingtonu.

Srpska vina osvajaju i američko tržište

Jedan od brend menadžera kompanije Vajnbou, Marko Babšek, koji vodi i projekat Balkan vajn, kaže da su "dve stvari merilo kvaliteta. Prvo, da moraju da budu autohtone sorte, naše sa Balkana, i drugo da se koristi tradicionalni način pravljenja vina".

Od početka projekta pre četiri i po meseca uvezeno je šest hiljada flaša vina iz Srbije, a do kraja godine se očekuje da bude uvezeno i prodato 18 hiljada flaša. Kupci su uglavnom restorani. Tri četvrtine prodatog vina je tamo otišlo, dok ostalo kupuju prodavnice.
On objašnjava da su primer za to istarska narandžasta vina, gde oksidacija traje sto dana, što je primer kako se nekada pravilo vino Pino griđo u Italiji, u Trentinu.

Babšek ističe da je za američko tržište najvažnije da kod vina postoji konstantan kvalitet i da ne bi smelo da bude oscilacija u ukusu.

- Vino ne mora da bude spektakularno, ali mora da bude isto u svakoj boci - kaže on i dodaje da projekat koji pravi Balkan vajn podrazumeva da se ne uvoze sorte koje su već dosta zastupljene na tržištu SAD.

On kao primere navodi Tamjaniku, Prokupac, Portogizer, Vranec makedonski i Vranac crnogorski, što je specifično za balkanski region.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sjedinjene američke države Amerika SAD Srbija vino

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana