Tekst objavljen: 04.02.2013 16:00        


Od 4,8 miliona platnih i kreditnih kartica u Srbiji, nešto više od milion korisnika je u minusu ili neredovno plaća dug. Taj dug se lako stvori ali teško otplaćuje. Banke ne opraštaju te dugove pa na kraju posle iscrpljivanja svih mogućnosti predloži refinansirajući kredit a u krajnjoj instanci mogu i sudski da gone neuredne klijente.

Šta kada ne možete da pokrijete dug po kartici?

Kreditna kartica, iako zamišljena da olakša život, ipak navodi na lako zaduživanje. Na svako kašnjenje otplate rata, banka prvo šalje sms poruke, pa zove klijente telefonom, ali nikako ne odustaje od naplate duga.

U poslednjih godinu dana broj kartica sa minusom povećao se sa 1.040.000 na 1.100.000, a dug na preko 80 milijardi dinara. I kašnjenje je u stalnom porastu i veće je za oko tri odsto. Zbog toga pojedine banke vide interes da umesto kamate na dug po kartici savesnim korisnicima ponude fiksnu naknadu ako sami odrede broj rata. Kada zapne, banke mogu da ponude klijentu i povoljnija rešenja. Interes da se odreknu dela profita vide u povećanom prometu i provizijama od trgovaca i članarinama na kartice.
Kristina Marković iz Sberbanke kaže da ukoliko banka nema kontakt sa klijentom i klijent ne sarađuje, jedino što ostaje kao opcija je da se aktiviraju raspoloživi instrumenti obezbeđenja.

- Znači, aktiviraju se administrativne zabrane, ukoliko banka ima na raspolaganju menicu pokreće izvršni postupak i u krajnjem slučaju to je pokretanje krivičnog postupka - objašnjava Kristina Marković.

Naravno, bankama nije u interesu da se sudi sa klijentima i najčešće dug pretvara u refinansirajući kredit, prilagođen kreditnoj snazi klijenata. Banke to radije čine nego da nenaplative dugove prodaju takozvanim faktoring agencijama.

- Preneta potraživanja na neku drugu kuću kao što je faktoring na konsolidovanom nivou vas ne oslobađa potrebe za dokapitalizacijom nego onda banka mora da zadovolji i nivo kapitala da bi pokrila potencijalne gubitke te faktoring kuće - ističe Ivan Radojčić iz OTP banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    KOBAC011 04.02.2013 16:20

    Nije kartica ta koja navodi na olako zaduživanje, nego naša lična nepromišljenost i labav karakter... mi nikako ne možemo da se naviknemo na činjenicu da svoje odluke donosimo sami, i da sami treba da ispaštamo posledice ukoliko su te odluke pogrešne; isto važi i za plaćanje i neplaćanje računa, kredite u "švajcarcima", itd...

  2. User image
    Veselica 04.02.2013 17:53

    Najbolje da odmah vrate karticu banci, podignu klasican kredit i izmire dug! I Nikada vise kreditna kartica, to je vrzino kolo za nedisciplinovane!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka kašnjenje u otplati otplata kredita kreditne kartice kreditna kartica kartice kartica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana