Tekst objavljen: 21.03.2013 10:50        


Američka kompanija "Friport Mekmoran", jedna od najmoćnijih rudarskih korporacija na svetu, i kanadski "Rezervoar minerals", koji su, po prvim podacima, pronašli najbogatije ležište bakra još od 1902. godine, istraživaće, u potrazi za zlatom i crvenim metalom i dva lokaliteta u okolini Zaječara.

Šta su Amerikanci našli u Zaječaru?

- "Rezervoar minerals" sada istražuje, kako samostalno, tako i sa "Friportom", 535 kvadratnih kilometara u Timočkoj Krajini - kaže dr Sajmon Ingram, predsednik i generalni direktor kanadske kompanije. - Imamo sve razloge da verujemo da ovo područje u sebi krije svetsku klasu rude bakra i zlata.

Ingram je istakao da će se geološka istraživanja obavljati u okolini zaječarskog sela Nikoličevo i Kraljevici, gde postoje veliki izgledi za pronalazak bogatih ležišta bakra i zlata.

Ove kompanije su, kod borskog aerodroma, nedaleko od sela Nikoličevo, u pojasu širokom 160 metara, na dubini od 461 do 621 metra, do sada pronašle ležšte sa 10,16 odsto bakra u rudi. Na drugom lokalitetu, otkrili su, na dubini od 584 do 684 metra, ležište sa 4,31 procenat crvenog metala.

Kako tvrde stručnjaci, ležišta sa jedan odsto bakra, uz uslov da ga prate odgovarajuće količine rude, smatraju se izuzetno profitabilnim. Da bi se stekla potpuna slika o tome šta su Amerikanci otkrili, najbolje svedoči podatak da se u rudnicima crvenog metala u Boru i Majdanpeku eksploatiše ruda koja u sebi ima najviše do 0,4 odsto bakra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
amerikanci zaječar Srbija rudnik rudnici rude rudarstvo rudarska industrija rudari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana