Tekst objavljen: 05.04.2013 13:10        


Za odobravanje dozvoljenog minusa pojedine banke počele su od klijenata da traže na uvid i zdravstvene knjižice da bi proverili da li im poslodavac redovno uplaćuje doprinose. Ovaj zahtev zbunio je građane, iako su navikli da im bankari traže brojne lične podatke, pa čak i plaćene račune za telefon.

Šta sve banke traže pre nego što dobijete kredit

Sa kamatnom stopom preko 40 odsto godišnje dozvoljeni minus i dalje je među najskupljim pozajmicama, ali čak ni nesvakidašnji zahtevi banaka ne odvraćaju građane od njegovog korišćenja. Iako je dozvoljeni minus u Srbiji četiri puta skuplji nego u EU, koriste ga gotovo svi koji imaju kakav-takav priliv.

Dozvoljeni minus se najčešće odobrava u iznosu prosečne mesečne zarade, mada su neke banke podigle granicu i do dve zarade. Iako taj iznos nakon odobrenja svakog meseca stoji korisniku na raspolaganju, važno je racionalno ga trošiti, jer su kamatne stope za nedozvoljeni minus u najmanju ruku duplo nepovoljnije od inače nepovoljnih stopa za dozvoljeni.
Na najobičnijem obrascu za kredit, koji u pojedinim bankama popunjavaju i oni koji žele dodatno da se zaduže na tekućem računu, nalaze se pitanja o stručnoj spremi, bračnom stanju, broju dece i visini plate supružnika.

Osim toga, banke zanima i da li budući klijent živi u stanu ili kući, da li je podstanar, da li živi sa roditeljima ili ima svoj stan.

Iako su ovi lični podaci dostupni svima sa kojima banka ima “zaključene poslovne odnose”, mnogi ih daju po automatizmu. Ipak, na zahteve pojedinih banaka da im uz obrasce i potvrde građani dostave i zdravstvenu knjižicu i njenu fotokopiju, mnogi su ustuknuli.

- Ako zdravstvena knjižica nije overena, to znači da poslodavac ne plaća svoje obaveze prema državi, onda je pitanje da li poslodavac redovno izmiruje obaveze prema zaposlenima. To predstavlja opasnost i po banku, koja u tom slučaju ne može da računa na redovnog platišu - objašnjavaju bankari.

Neretko se od klijenata zahteva i podnošenje na uvid poslednjeg telefonskog računa, jer je za banku redovno plaćanje računa jedan od sigurnih pokazatelja kakve su im navike. Na osnovu toga bankari mogu da procene da li je reč o potencijalno „problematičnoj“ osobi koja nije sklona redovnom izmirivanju obaveza. Polazno stanovište je da postoji velika verovatnoća da će se onaj ko ne plaća redovno račune tako odnositi i prema kreditnim obavezama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka kredit krediti klijent banke klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana