Tekst objavljen: 13.09.2012 13:25        


Fiskalni savet Srbije smatra da je prvi korak fiskalne konsolidacije napravljen u pogrešnom smeru i da reblas budžeta za 2012. uvećava deficit, umesto da ga smanjuje.

Šta sve ne valja u predlogu rebalansa budžeta

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je kazao da je to posledica velikog povećanja rashoda kao što su 13. penzija, subvencije i drugo, koji prevazilaze uštede koje će se ostvariti smanjenjem penzija i zarada i povećanjem poreza.

- Stanje u javnim finansijama je alarmantno iz zahteva odlučne mere fiskalne politike, i prve mesece 2012. godine obeležili su gotovo nekontrolisan rast fiskalnog deficita javnog duga pa je mogućenost izbijanja dužničke krize postala vrlo verovatna - rekao je Petrović.

13. penzija nije dobra ideja

Mera Vlade Srbije da se najsiromašnijim penzionerima isplati pomoć od 16.000 dinara, Fiskalni savet negativno ocenjuje jer je proizvoljna i povećava budžetski deficit za osam milijardi dinara, od čega u ovoj godini za četiri milijarde dinara.


Prema njegovim rečima, rebalansom je predviđeno povećanje prihoda od preko 20 milijardi dinara, ali istovremeno predviđeno je dodatno povećanje rashoda za preko 25 milijardi dinara.

Fiskalni savet je preporučio vladi da do usvajanja rebalansa budžeta u Skupštini Srbije nađe način da se deficit budžeta makar simbolično smanji, umesto što se povećava, kako bi se dao signal da se ide u dobrom pravcu.

Savet procenjuje da bi konsolidovani deficit države bez novih mera vlade do kraja godine mogao da iznosi oko 216 milijardi dinara ili 6,5 odsto BDP.

Deficit republičkog budžeta u 2012. godini bi bez novih mera vlade iznosio 197 milijardi dinara.

Trenutni nivo javnog duga Srbije je 56,5 odsto BDP, a do kraja godine on će dostići, a možda čak i prestići nivo od 60 odsto BDP, kazao je Petrović.

Za finansiranje deficita i otplaćivanje glavnice javnog duga do kraja godine potrebno je obezbediti oko 1,7 milijardi evra, a u 2013. dodatnih četiri do pet milijardi evra, što će kako ocenjuje Fiskalni savet predstavljati ozbiljan izazov.

Pavle Petrović kaže da bi i Međunarodni monetarni fond negativno ocenio Predlog rebalansa budžeta Srbije, ali da bi pozdravio neke mere kao što su poreska reforma i kontrola plata i penzija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Fiskalni savet Pavle Petrović budžet rebalans budžeta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana