Tekst objavljen: 16.04.2013 16:50        


Na teritoriji Bosne i Hercegovine oko 15.000 novoizgrađenih stanova je prazno, nema ko da ih kupi. Manja kvadratura, u kombinaciji sa krizom, snizila je i cene, ali nije povećala prodaju stanova.

Stanovi u BIH "zjape" prazni kupaca nema na vidiku

- Gradi se i dalje, ali ne kao pre krize. Ostaje nejasno kome će ti stambeni objekti biti prodati - ukazuju predstavnoci Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala BiH.

Predsednik Sindikata građevinarstva BiH Šaban Kadirić takođe je potvrdio da je u gotovo svakom gradu primetno da stanovi "zjape" prazni - ima ih i u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banjaluci, Mostaru.

Cena stambenog prostora pala je između 10 i 15 odsto, ali uprkos tome kupaca i dalje nema "ni na vidiku".

- Kupovna moć je na takvom nivou da ljudi ne mogu da kupuju stanove. Opšta ekonomska situacija je teška, i građani nemaju mogućnost da izdvoje novac ni da se prehrane... Kako u takvoj atmosferi kupiti i stan? - pita Kadirić.

Pesimističkim podacima raspolažu i u Sindikatu građevinarstva i stambeno-komunalnih delatnosti Republike Srpske, gde ocenjuju da "brojni stanovi još čekaju svoje stanare".

Investitori pokušavaju da manjim stanovima privuku kupce, ali im ni to rešenje nije donelo procvat poslovanja.

Prosečan stan izgrađen prošle godine imao je površinu od 50,48 metara kvadratnih, a samo četiri godine ranije građene su stambene jedinice koje su bile komfornije za više od pet kvadrata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupci stanovi gradnja stanova mali stanovi jeftini stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana