Tekst objavljen: 11.07.2013 15:31        


Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je, u odnosu na početak godine, za preko 2.000 manje prijavljenih. A boljem stanju na tržištu rada doprinele su investicije i ulaganje u privredu, kao i razvoj preduzetništva i sektora malih i srednjih preduzeća.

Stastika, naša dika: Manje nezaposlenih u Srbiji

U januaru 2013. je na evidenciji bilo 778.579 nezaposlenih, a sada ih je za 2.225 manje, a u odnosu na prethodni mesec čak za oko 7.500.

Od ukupnog broja nezaposlenih, oko 8,8 odsto posao čeka duže od 10 godina. Kako navode u NSZ, među prijavljenima koji su najduže bez posla najbrojniji su oni bez ikakvih kvalifikacija ili samo sa završenom osnovnom školom, a samo 1,7 odsto ima završen fakultet.

Najčešće je reč o osobama koje ne prihvataju ponu]ene poslove i po svaku cenu žele da rade u samo u struci za kojom ne postoji tražnja, poput servisera motocikala, datktilografa, razvijača filmova u fotografskim radnjama...

Deo prijavljenih, međutim, ima određene prihode i nije egzistencijalno ugrožen, pa jednostavno ne želi da prihvati poslove koji ne odgovaraju njihovim kvalifikacijama.

Ipak, od početka godine i oko 1.400 nezaposlenih iz te kategorije našlo je posao. Nezaposleni sa evidencije NSZ, inače, u proseku posao traže 3,6 godina.

Da bi se smanjila nezaposlenost, treba pitati privredu koji su im profili potrebni i koja znanja i vestine radnici treba da poseduju i tome prilagoditi program, kako se ne bi proizvodili kadrovi koji su suvišni i neupotrebljivi, poručili su iz NSZ

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija Srbija nacionalna služba za zapošljavanje NSZ stopa nezaposlenosti nezaposlenost nezaposleni biro za nezaposlene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana