Tekst objavljen: 19.05.2013 11:00        


Ni nakon pet dana štrajka pilota i stjuardesa uprava Kroacija erlajnza ne može da nađe rešenje koje bi sprečilo kolaps kompanije. Gubici su do sada dosegli 700.000 evra, a već početkom sedmice, ako štrajk ne prestane, preći će milion evra, što bi značilo da će kompanija brzo morati da proda neki od aviona iz flote.

Štrajk "udara" katanac na Kroacija erlajns

U upravi Kroacija erlajnza tvrde da neće imati drugih mogućnosti nego prodati avione, a ako ni to ne stabilizuje jedinog vazdušnog prevoznika u Hrvatskoj, sledeći korak biće prodaja strancima ili ključ u bravu.

Putnici se sve više žale zbog štrajka, jer dnevno gotovo 900 putnika ne može da poleti prema mestima za koje ima kartu. Najviše problema imaju inostrani turisti, koji nisu bili ni obavešteni o štrajku, a Kroacija erlajnz svakodnevno posuđuje avione drugih kompanija.
Optužbe između zaposlenih i uprave pršte na sve strane, a niko ne popušta. U upravi kažu da nema nikakvih mogućnosti da se odstupi od provođenja novog kolektivnog ugovora, koji smanjuje plate stjuardesama i ukida brojna prava koja su zaposleni imali po starom kolektivnom ugovoru.

Uprava tvrdi da su zarade u Kroacija erlajnzu solidne i da stjuardese zarade i preko 1300 evra mesečno i po novom kolektivnom ugovoru.

Piloti se ne žale na plate, ali žele da imaju više slobodnih dana i duže godišnje odmore. Uprava opet tvrdi da lete manje nego njihovi kolege u drugim kompanijama i da imaju dovoljno vremena za odmor između letova.

Piloti i stjuardese optužuju upravu kompanije da je kriva za sadašnju situaciju, jer su najviše plate upravo među menadžerima koji nisu našli način kako da hrvatski vazdušni prevoznik izađe iz krize.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska vazdušni saobraćaj aviosaobraćaj aviokompanije kroacija erlajns croatia airlines

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana