Tekst objavljen: 17.05.2013 8:30        


Industrija hrane u Srbiji opstaje uprkos brojnim preprekama. Čini više od 30 odsto ukupne prerađivačke industrije Srbije i godišnje plasira na strana tržišta namirnice u vrednosti od oko milijardu evra. S druge strane, gotovo 90 odsto prehrambene industrije je u rukama stranih kompanija.

Stranci drže 90 odsto naše prehrambene industrije

- Oko naše prehrambene industrije su se „otimali“ inostrani kupci i ona je vrlo brzo privatizovana, posebno onaj „zdravi“ deo - kaže Milan Prostran, sekretar Udruženja za agrar Privredne komore Srbije.

Industrija šećera uglavnom je u stranim je rukama, kao i najveći deo konditora - Atlantik grupa preuzela je Štark, a Salford - Bambi Banat. Domaći su ostali Pionir i Banini.

I mlekare su takođe u okviru stranog kapitala, Salford je kupio Imlek i Subotičku, Zrenjaninska pripada francuskoj kompaniji Bongren, Somborsku drži Laktalis francuska grupa, u Kragujevcu je nemački Megle, ostala je domaća Šabačka mlekara.

U uljarama pola je domaćeg, a polovina stranog kapitala.

Klanice su nam možda najlošije prošle u tom periodu privatizacije. Deo kapaciteta mesne industrije najmanje je iskorišćen. Ima puno prostora i za industrijsku preradu kukuruza, a treba više ulagati u preradu voća i povrća, tu su naše velike šanse.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija domaći proizvodi domaća proizvodnja kupujmo domaće prehrambena industrija hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana