Tekst objavljen: 14.11.2012 15:37        


Srbija do kraja ove godine može da očekuje manje stranih investicija nego lane, a iznosiće oko milijardu do 1,2 milijardi evra, kaže zamenik direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Bojan Janković.

Strane investicije oko 1,2 milijarde evra u 2012.

Investicije bi i u sledećoj godini mogle da ostanu na približno istom nivou od oko milijardu evra, ukoliko se nešto značajnije ne promeni, rekao je Janković i dodao da su Srbiji, pre svega, neophodna ulaganja u energetiku, telekomunikacije i infrastrukturu.

Strana ulaganja u prvih šest meseci ove godine bila su oko 600 miliona dolara i taj smanjeni nivo investicija delimično je rezultat izbornog procesa u Srbiji u prvoj polovini ove godine, ali i ekonomske krize koja je zahvatila Evropsku uniju, koja je najveći trgovinski i ekonomski partner Srbije.

Logično je da se taj efekat nezadovoljstva i krize iz EU prelio na tržište Srbije, naveo je Janković i dodao da interesovanje invstitora i dalje postoji, ali ako želimo da postignemo planirani nivo inevesticija od oko dve do 2,5 milijarde evra sledeće godine potrebno je da se preispitaju sve mogućnosti za ulaganja kod nas.

Srbija je do sada imala konkurentske prednosti za ulaganja stranih investitora u vidu različitih podsticaja, ali su u poslednje vreme mnoge zemlje u okruženju napredovale i nude još privlačnije podsticaje od Srbije, što dodatno može da pogorša nivo ulaganja u našu zemlju, dodao je Janković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strane investicije investicije Srbija SIEPA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana