Tekst objavljen: 11.01.2013 9:25        


Kilovat za kilovatom koji „tajanstveno“ nestaju sa mreže svake godine „Elektroprivredi Srbije“ donesu gubitak od oko 60 miliona evra. Toliko para „izgori“, naime, samo zbog neovlašćenog korišćenja električne energije.

Struju krade ko stigne, gde stigne i kako stigne

Brojke pokazuju da oko četiri odsto ukupno proizvedene struje u našoj zemlji godišnje bude - ukradeno. A kradiljivci su veoma domišljati. EPS je dosad otkrio više od 50 različita načina za krađu električne enrgije

Električnu energiju kradu i siromašni i bogati građani. U EPS kažu, pravila nema. Primetili su samo da im se u krađi struje, razlikuju metode i pomagala. - Činjenica je da bogatiji pribegavaju metodama krađe za koje su potrebna i određena tehnička pomagala za koje je ponekad potrebno izdvojiti značajne sume novca - ističu u EPS.
- Generalno se kod svih registrovanih kupaca to može svesti na dve grupe - kažu u EPS. - To su: oštećenje mernog uređaja na način da ne registruje pravilno potrošnju energije i priključenje potrošnje na elektrodistributivnu mrežu mimo mernog uređaja. Zabeleženo je i samovlasno priključenje na mrežu objekata koji nemaju potrošački status, odnosno, nisu u evidenciji elektrodistributivnih preduzeća.

Veliki broj nehigijenskih naselja „pali“ električne uređaje zahvaljujući metalnim kukama koje struju direktno sprovode od voda do kuće.

Čak i ako imaju brojilo, takvu potrošnju ne može da očitava. Montiraju se i jaki magneti na brojila, kako bi „smirili“ okretanje brojčanika.

Zabeleženo je i da kradljivci pred strujomer postavljaju sklop žica sa prekidačem, pa od „jeftine“ tarife naprave - „besplatnu“. Neretko naprave i sićušnu rupu na staklu brojila, kroz koju iglom zaustave brojač. Često vežu instalaciju bez brojila...

U Elektroprivredi tvrde da ulažu velike napore, pre svega kroz proveru kupaca, kako bi smanjili ovakve gubitke. Godišnje njihove ekipe obave više od 500.000 kontrola. - I pored velikog broja otkrivenih krađa, smanjenje gubitaka je zanemarljivo - tvrde u EPS. - Tokom kontrola naše ekipe registruju godišnje i do 10.000 neovlašćenih korišćenja struje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači energetika krađa ušteda struje potrošnja struje cena struje struja krađa struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana