Tekst objavljen: 23.05.2013 8:10        


Ukoliko Srbija ne učini ništa na fiskalnoj konsolidaciji, godinu će završiti sa budžetskim deficitom od osam odsto BDP i rastom javnog duga na preko 65 odsto BDP, procena je Misije MMF, nakon dvonedeljne posete Srbiji.

Sumorna prognoza MMF: Deficit osam odsto BDP-a

Prema njihovom mišljenju, uz primenu najavljenih mera štednje moguće je navedeni projektovani deficit na sedam odsto BDP. Uz primenu predloženih mera deficit bi mogao biti manji za jedan odsto.

Misija Fonda zaključuje i da Srbija svoj model razvoja mora da okrene izvozu. Takođe, konstatuje se da su strukturne reforme hitno potrebne, posebno u delu, danas prevelikog i potpuno neefikasnost javnog sektora. Takođe, tvrdi se i da je poslovni ambijent Srbije ostao slab.
- Stub fiskalne konsolidacije, na srednji rok mora biti smanjenje troškova za plate u javnom sektoru i penzije - konstatuje MMF, pozdravljajući nameru da država napravi registar zaposlenih u državnih službama.

Misija procenjuje i da je ekonomska situacija u Srbiji loša. Posle blagog oporavka u 2010-2011 godini, ekonomija je opet, 2012, ušla u recesiju.

MMF smatra da NBS treba da relaksira monetarnu politiku isključivo ukoliko dođe do fiskalne konsolidacije. Finansijski sistem je, prema njihovoj proceni, ostao stabilan. Međutim, MMF primećuje da su nedavni slučajevi propasti državnih banaka ukazali na neophodnost razvoja strategije za državne banke.

Primećuju i da su kreditne aktivnosti banaka male, uprkos očitoj likvidnosti poslovnih banaka, ali i da raste broj problematičnih zajmova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međunarodni monetarni fond MMF ekonomija ekonomska kriza Srbija budžetski deficit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana