Tekst objavljen: 06.08.2013 15:00        


Švajcarski franak, valuta koja je predstavljala utočište poveriocima od širenja dužničke krize u evrozoni, mogao bi da prestane to da bude, tvrde analitičari.

Švajcarski franak više nije sigurno utočište

Sosijete ženeral banka prognozira da bi kurs švajcarskog franka mogao da do sredine 2014. oslabi za gotovo 10 odsto u odnosu na evro, budući da su sistemski rizici vezani za evrozonu sve manji.

Trenutno se evrom trguje po 1,229 švajcarskih franaka.

Sistemski rizik u evrozoni je oslabio, a dalji napredak očekuje se u rešavanju pitanja solventnosti zemalja članica evrozone, tako da bi švajcarski franak mogao da izgubi svoju privlačnost kao alternativno ulaganje, navode stručnjaci iz Sosijete ženerala, a prenose svetski poslovni mediji.

Međutim, postoji mogućnost da Švajcarska narodna banka iduće godine poveća kamatne stope kako bi neutralizovala rast cena nekretnina, što bi moglo da ograniči pad vrednosti švajcarske valute, napominju u toj banci.

Švajcarska beleži rast cena nekretnina od početka globalne finansijske krize 2008, koji je podstaknut izrazito niskim kamatnim stopama.



Banka očekuje da će potražnja za švajcarskim frankom ostati nepromenjena tokom narednih 12 meseci.

Isti mediji navode i izjavu guvernera Švajcarske narodne banke, Tomasa Jordana, da banka ne namerava da menja, niti da ukida minimalni valutni kurs na nivou od 1,2 franka za evro.

Finansijski direktori švajcarskih kompanija očekuju da će u idućih 12 meseci domaća valuta dodatno oslabiti na 1,25 franaka za evro, pokazali su nedavno rezultati ankete kompanije Deloit, sprovedene među 120 finansijskih direktora.

Franak je, inače, od pocetka godine prema evru oslabio 2,3 odsto zbog popuštanja fiskalne krize u evrozoni.

Dosledna i uspešna odbrana minimalnog valutnog kursa od strane centralne banke ojačala je poverenje finansijskih direktora da se kurs franka neće u skorijoj budućnosti vratiti prethodnim visokim nivoima, tumače u Deloitu.

Uz franak, tradicionalno utočište za kapital u neizvesnim ekonomskim prilikama predstavlja i zlato. Njegova cena, međutim, pada već peti dan zaredom, što je najduže razdoblje opadanja vrednosti zlata u poslednja tri meseca, a neizvesno je kada će američki Fed početi da smanjuje monetarne podsticaje privredi SAD, koji inače pozitivno utiču na cenu zlata.

Danas se cena unce spustila za 0,8 posto, odnosno, za 10,4 dolara, na 1.292 dolara. Od početka godine, cena zlata je u minusu za 23 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
franak švajcarci novac ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana