Tekst objavljen: 19.12.2012 8:39        


Iako je Srbija vodeća u društvu zemalja koje imaju najveći procenat starog stanovništva, ona je i na pretposlednjem mestu u Evropi po učešću starih na tržištu rada. Za razliku od ostalih država, U Srbiji ”stari” stanovnici, odnosno oni u uzrastu od 50 do 64 godine, radije biraju penziju nego posao.

Svaki drugi od 50 do 64 ne radi i ako može

Srbija je sa manje od 30 odsto radno aktivnog stanovništa u ovom uzrastu u društvu sa Albanijom i na samom začelju Evrope. A u grupi smo zemalja koje imaju više od 50 odsto neaktivnog stanovništva, štaviše tu smo u samom vrhu. A to su rezultati sa kojima se nikako ne možemo pohvaliti.

Od 539.330 građana koji imaju između 50 i 55 godina zaposleno je 307.054. A među onima koji su nešto stariji, odnosno u društvu 602.995 muškaraca i žena uzrasta od 60 do 65, radno mesto ima samo njih 114.050.
Lidija Kozarčanin, nacionalni korespondent za pitanje starenja, objašnjava da među ”neaktivnim” stanovništvom, mnogi ipak, nešto rade.

- Biraju poslove u sivoj zoni jer su im oni dostupniji. A to znači da ne ulažu ni u svoju budućnost ni u državu, a za taj rad su često plaćeni ispod svakog dostojanstva. Ima mnogo i onih koji rade kao dodatna radna snaga u porodičnim malim preduzećima, ali uprkos tome što pomažu deci ili unucima najčešće ne dobijaju ni dinara - kaže ona.

Ona kaže da među ”neaktivnima” ima i znatan broj prevremenih penzionera, ali i onih koji su izgubili posao pa sede kod kuće i čekaju da im ”iscuri” vreme do penzije.

A koliko su nam vredne starije generacije, pokazuju i podaci Zavoda za statistiku. U ovoj godini je od 1.812.590 stanovnika uzrasta 50 do 64 godine, čak 954.305 neaktivno, dakle svaki drugi ne radi ništa i ne traži nikakav posao - potvrđuju u RZS i objašnjavaju da svaka sledeća generacija drastično više miruje od prethodne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija penzioneri penzija radno mesto nezaposlenost biro za nezaposlene nezaposleni zaposleni radnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana