Tekst objavljen: 21.08.2013 15:59        


Broj loših kredita u Hrvatskoj raste, tako da je gotovo svaki šesti postao nenaplativ, piše Večernji list, pozivajući se na podatke hrvatske centralne banke. Analitičari upozoravaju da će se taj rast nastaviti, te da je trebalo da banke ranije počnu s prikazivanjem loših kredita.

Svaki šesti kredit u Hrvatskoj nenaplativ

Analitičarka Ekonomskog instituta, Maruška Vizek, kaže da će bilansi banaka biti još lošiji kada počne primena novih pravila centralne banke za rezervacije, koja su delom počela da se primenjuju od avgusta, a ostatak će od oktobra.

"Da su se na vreme prikazali loši krediti, danas bismo imali manje problema. Banke su finansirale znatan deo projekata koji su propali, ali nisu klasifikovani kao loši, niti su za njih izdvojene rezervacije. Naš je problem što niko ne želi da izgubi", navodi Vizek.

Prema procenama Hrvatske nacionalne banke, postepeno povećanje rezervacija uzeće od banaka oko četiri milijarde kuna, ili šest odsto zagarantovanog kapitala, a Vizek upozorava da se takva odluka nije mogla stalno odgađati.

Rast udela loših kredita prestaće tek kad se tržište nekretnina očisti od svih dubioza, što će biti dobar znak da je kriza završena, smatra ona.

Drago Jakovčević sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta je, povodom iste teme, za Jutarnji list izjavio da u budućnosti možemo očekivati rast loših kredita.

Teško je nadati se zaustavljanju rasta loših kredita u Hrvatskoj, sve dok se ne pokrene privreda, zaključuje Jakovčević. Ipak, upozorava da su hrvatske banke, s obzirom na kapitalizaciju, u stanju da izdrže taj udar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana