Tekst objavljen: 15.01.2013 9:45        


Hrana je najveći izdatak, ali i računi su iz meseca u mesec sve „teži“. Za prosečnu četvoročlanu porodicu koja živi u svom stanu, fiksni troškovi, poput „infostana“, telefona, struje, kablovske, interneta, vrtića i prevoza staju čak 33.000 dinara. Gotovo kao i prosečna zarada u Srbiji.

Svakog dana samo na račune ode nam po deset evra

Sa poskupljenjem vrtića, struje i gasa, izdatak će ove godine biti barem 2.500 dinara veći po domaćinstvu. I statistika registruje da računi uzimaju dobar deo primanja porodica. Prema najnovijim podacima na komunalije, struja, gorivo, telefoniranje odlazi čak 33 odsto ukupnih prosečnih prihoda domaćinstva.

KAKO JE NA BALKANU

Izdaci koji su fiksni svakog meseca, poput troškova stanovanja, energenata i transporta, prosečnu porodicu Srbije staju - 389 evra mesečno, pokazuje ekonomski austrijski instutut „RegioData“. Stručnjaci ove ustanove su izračunali da svakog meseca izdvajamo i do 73 odsto od plate na komunalije i hranu, po čemu smo bolji od BiH i Rumunije, ali za Slovenijom i Austrijom zaostajemo za čak 17 odsto.
Najveći trošak je za komunalije i struju, koje „pojedu“ - 15 odsto primanja, prevoz „troši“ prosečno u Srbiji osam odsto zarade domaćinstva, dok za usluge interneta i kablovske i telefoniranja odvajamo četiri odsto prihoda.

Znatno je teže porodicama u iznajmljenim stanovima ili onima koji su ušli u stambene kredite. Kirije su proteklih meseci pojeftinile i za stan od 60 kvadrata potrebno je oko 150 do 250 evra mesečno. Za ovoliki stan kredit mesečno uzme minimum 250 evra. Kada se i ovi troškovi dodaju ionako nagomilanim računima, ceh je od 55.000 do 65.000 dinara.

- Najavljenim poskupljenje gas i struje od 10 do 12 odsto pokrivaju se troškovi većeg rasipanja u javnom sektoru - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda.

Kada mesečne izdatke podelimo na 30 dana - električnu energiju srpsko domaćinstvo potroši dnevno za prosečnih 116 dinara, kablovsku i internet za 66, korišćenje mobilnih telefona dnevno staje 33 dinara. Porodice sa dvoje dece za vrtić dnevno sada izdvajali su 426 dinara. Komunalije porodicu dnevno staju 233 dinara. Za gradski prevoz, pod uslovom da nabave pretplatne mesečne karte za dvoje zaposlenih dnevno se odvaja 213 dinara. Ukupno - deset evra dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
siromaštvo osiromašenje ekonomska kriza računi pad standarda standard životni standard troškovi poskupljenje cene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana