Tekst objavljen: 30.11.2012 13:04        


Evrobirokrate mesečno zarađuju najmanje sedam hiljada evra. U isto vreme u zemaljama sa stabilnom ekonomijom, kao što su Nemačka, Engleska ili Holandija, službeničke plate u državnim institucijama nisu veće od tri hiljade evra mesečno.

Svakom četvrtom službeniku EU plata bar 10.000 EUR

U južnoj Evropi, po kojoj je kriza najjače „udarila“, mesečni prihodi državnih službenika značajno su niži – od 800 evra do dve hiljade.

Prošle godine zemlje članice EU obratile su se Evropskom sudu u vezi sa odbijanjem Evrokomisije da zamrzne plate za 44 hiljade evropskih službenika, ali su dobili obrnuti efekat - od januara te godine briselske birokrate počele su još bolje da žive. Recimo, ni šest hiljada evra mesečno „nije loše“.

Plata šefa Evrokomisije Žoze Manuela Baroza je 25,5 hiljada evra, a svaki četvrti službenik EU dobija platu veću od deset hiljada evra!

Politički analitičari kažu da je evropska birokratija dobro obezbeđena, ima visoki status i stabilne prihode. Onaj koji završi karijeru u svojoj domovini može da ode u Brisel i tamo zauzme visoko mesto u Evrokomisiji ili da postane poslanik Evropskog parlamenta.

Zato su evropske vlasti zainteresovane da njihov životni standard bude na visokom nivou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza evrozone kriza u Evropi najveće plate birokratija administracija brisel evropa evropska unija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana