Tekst objavljen: 14.03.2013 15:40        


Poslednjih godina, EPS se više “proslavio” po aferama negoli po proizvodnji struje. Sponzorisani su Liga šampiona, koncert Zdravka Čolića, nameštane su javne nabavke, deljene plate nepostojećim ljudima, kradeno je gorivo, materijal, kablovi, trošilo se na putovanja...

Sve afere EPS-a: Kolubara, Čola, Partizan...

EPS od osnivanja posluje “domaćinski”. Ima se za visoke plate, bonuse, sponzorisanja, marketinške aktivnosti (iako su monopolisti)... Ima se i za “prijatelje” kuće... A firma - pred stečajem!

Afera “Kolubara”

Jedna od najvećih afera razotkrivena je 2011. godine i odnosila se na poslovanje “Kolubare”. Ovo privredno društvo je za vreme bivšeg rukovodstva ogrezlo u korupciju. Pronevereni su milioni evra, oprema je kupovana po cenama višestruko višim od tržišnih, ljudi su se partijski zapošljavali, zarade su isplaćivane nepostojećim radnicima, mašine su radile više od 24 sata dnevno... “Kolubara” je, očigledno, pobila sve zakone fizike i zdravog razuma!
Tako je septembra 2010. godine EPS objavio ugovor sa FK Partizan po kojem se kompanija obavezala da sponzoriše učešće kluba u Ligi šampiona.

EPS je podržao Partizan sa 800.000 evra, a ne treba zaboraviti da je Partizan jedan od većih dužnika za utrošenu električnu energiju.

Prošle godine, kada im je dug došao do 19 miliona dinara, EPS je ovom sportskom društvu isključio električnu energiju. Istog dana dug im je reprogramiran, a struja uključena. Po istoj proceduri i sportskom klubu Crvena Zvezda struja je isključena na nekoliko sati. I to zbog duga od čak 50 miliona dinara.

Jedna od najvećih afera koja se dovodi u vezu sa EPS-om je „saradnja“ sa firmama Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića.

Mediji su došli do saznanja da firme EFT Vuka Hamovića i Rudnap Vojina Lazarevića trguju polovinom struje koju uvozi i izvozi EPS.

Naknada za zimski rad u kancelarijama

Prošle godine, na ime naknade za rad u teškim zimskim uslovima, EPS je odvojio oko 400 miliona dinara. Nadoknade u iznosu od 20.000 dinara bile su namenjene radnicima na otvorenim kopovima, a dobijali su ih mnogi inženjeri i direktori sektora koji su sneg i loše vreme videli samo kroz prozor kancelarija!
Iste godine EPS je uzdrmala još jedna afera – sponzorisanje koncerta Zdravka Čolića. Tada je reagovala i tadašnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, i u otvorenom pismu Mirku Cvetkoviću zatražila da se ispita u koje reklamne svrhe je EPS prethodne godine utrošio 200 miliona dinara.

Odgovor tadašnjeg direktora EPS-a, Dragomira Markovića, bio je da su svi ti iznosi „prava sitnica“.

- Otkud znam koliko smo i na šta smo ih potrošili? U odnosu na 200 milijardi dinara godišnjeg obrta EPS-a, izdvajanja od 200 miliona dinara na medijske kampanje toliko je malo da se meri promilima – izjavio je svojevremeno Marković, tadašnji direktor EPS-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EPS Elektroprivreda Srbije energetika javna preduzeća državna preduzeća gubitaši Srbija bankrot stečaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana