Tekst objavljen: 03.05.2013 9:00        


Nezaposlenost sve više davi Srbiju, a gotovo svakodnevno gase se radna mesta i broj onih bez posla raste. O tome svedoče i zvanične i nezvanične procene.

Sve je stalo samo nezaposlenost raste

Podaci koji stižu iz same vlade kažu da je realno bez posla skoro milion ljudi, a ni podaci podaci Nacionalne službe za zapošljavanje nisu mnogo optimističniji ber i kod njih se beleži stalni rasdt broja ljudi bez posla.

Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da je rešenje za smanjenje broja nezaposlenih u Srbiji samo jedan - više ulaganja, a da kratkoročne i adminsitrativne mere kao što je davanje novca za otvaranje radnih mesta nisu dobre i ne daju rezultate. - Naravno, da bi se više ulagalo potrebno je da se poboljša poslovno okruženje u Srbiji, kao i poslovna klima u Evropi i svetu - kaže Prokopijević
Prema NSZ je u martu bilo 792.344 nezaposlena, što je za 2.000 više nego prethodnog meseca, a u odnosu na isti period prethodne godine sada ih je više za 9.652.

U NSZ kažu i da je rast broja onih koji su bez posla početkom godine uobičajena, dok u drugoj polovini godine taj broj opada i da je ta oscilacija dosta stabilna. Naime, početkom godine broj nezaposlenih lica na evidenciji je nešto veći, jer se mnogi prijavljuju zbog uključivanja u aktivne mere koje sprovodi NSZ.

Ipak, u NSZ očekuju da će u ove godine, uz rast BDP-a, veća ulaganja domaćih i stranih investitora u privredu, razvoj preduzetništva i sektora malih i srednjih preduzeća, uvažavanje potreba poslodavaca u procesu obrazovanja lica, broj nezaposlenih u ovoj godini biti manji.

Uz to, ističu da je neophodno da se bolje planira, utvrdi koji su profili potrebni privredi, koja znanja i veštine radnici treba da poseduju, kako bi se tome prilagođavali programi umesto da se proizvode suvišni i nepotrebni kadrovi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija nacionalna služba za zapošljavanje NSZ ekonomska kriza nezaposlenost nezaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana