Tekst objavljen: 31.12.2012 7:37        


Na mnogim sportskim takmičenjima Srbija se odlično pokazala u poređenju sa zemljama u regionu, ali je u ekonomiji pala u više disciplina - po inflaciji, broju nezaposlenih i privrednom rastu. Možda zvuči čudno, ali onaj ko je ove godine najviše pao, iduće godine imaće najveći ekonomski rast.

Svetska banka prognozira Srbiji lepšu 2013.

To upravo za Srbiju prognozira Svetska banka - oporavak privrede od dva procenta, nakon isto tolikog pada ove godine.

Bez obzira na status u u Briselu, sve zemlje regiona u idućoj godini čekaju dva identična izazova - hoće li se nastaviti rast cena hrane i ima li kraja rastu broja nezaposlenih. To su uslovi ekonomskog oporavka svake zemlje pojedinačno.
Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović kaže da je za razliku drugih zemalja u regonu učešće poljoprivrede u našoj ekonomiji dosta veliko.

Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta Srbije kaže da smo više smo trošili nego zarađivali. - Nismo stvorili rezerve za dugotrajniju krizu i to je ono što nam se obilo o glavu - naglašava Vučković.

A gde je Srbija u regionu? Imamo najvišu inflaciju, a sem nas samo Makedonci imaju veći broj nezaposlenih i neznatno niže zarade.

Hrvatska, prema oceni ekonomista, iako i sama ima problem sa javnom potrošnjom, u boljem je položaju zbog turističke sezone i toga što je na pragu Evropske Unije.

Damir Novotni, analitičar iz Hrvatske kaže da se oseća optimizam, da svi građani i kompanije očekuju, nadaju se novom poletu koji će ulazak u Evropsku uniju doneti. - Radi se o vrlo ozbiljnom paketu finansijske pomoći, radi se o tri milijarde evra - kaže Novotni.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska banka 2013. Srbija ekonomska kriza region

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana