Tekst objavljen: 21.01.2013 9:26        


Narodna banka Srbije će do kraja godine sigurno održati inflaciju u planiranim okvirima do 5,5 odsto, kaže guvernerka centralne banke Jorgovanka Tabaković i poručuje da NBS garantuje da će devizni kurs ostati stabilan i kretati se u podnošljivim granicama do kraja 2013. godine.

Tabaković: Građani sami odgovorni za svoje kredite (Medija centar Beograd)

Najavljeno poskupljenje struje od 12 odsto učestvovaće u inflaciji sa svega 0,8 odsto - navela je Tabakovićeva.

Tabakovićeva je podsetila da je u prošloj godini inflacija bila 12,2 odsto, a samo za sedam meseci porasla je 9,5 odsto do kraja 2012. godine, od čega je 6,6 odsto bilo pošledica poskupljenja hrane, tako da na taj deo inflacije NBS nije mogla da utiče, navodeći da je rast cena hrane učestvovao sa 38,8 odsto u ukupnom rastu cena na tržištu.

Guvernerka je izrazila čuđenje zbog najavljenog poskupljenja usluga Parking servisa, usled nagoveštenog poskupljenja struje, ocenjujući da te dve cene nisu uzročno - posledično povezane.

Odgovarajući na pitanje da li će NBS pomoći građanima koji ne mogu na vreme da otplaćuju svoje kredite indeksirane u evrima i švajcarskim francima, Tabakovićeva je rekla da se već radi na tome i da se priprema predlog za komisiju za rešavanje problema tih dugova.

Tabakovićeva je naglasila da građani moraju da shvate da snose ličnu odgovornost za odluke kada se zadužuju kod banaka, tako da dugovi moraju da se vrate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Veselica 21.01.2013 9:38

    koje su to podnošljive granice? DEMAGOGIJA! u prošloj godini inflacija je bila 12,2 odsto i ove godine ISTO!

  2. User image
    Зоран 21.01.2013 11:33

    Наравно, госпођо Табаковић, да свако треба да одговара за своје поступке, па тако и грађани за своје економске одлуке.
    Међутим, проблем настаје онда када држава "доведе" стране банке и пусти их да раде шта хоће без икаквог надзора закључујући зеленашке уговоре о кредитима, потом државни званичници препоручују неуким грађанима да се задужују у швајцарским францима због знатно мање каматне стопе, а кад динар почне да девалвира онда држава брани само курс динара према евру, а не и према швајцарском франку.
    Мени се ово у најмању руку чини као непоштена утакмица.
    Шта Ви мислите о томе?

  3. User image
    Miki 22.01.2013 10:01

    E moj Zorane, svuda u svetu je ista priča ne samo u Srbiji. To je igra Davida i Golijata, čitaj plutokratija

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković kredit krediti banke banka zaduženje prezaduženost otplata kredita kašnjenje u otplati nbs inflacija mere Narodne banke Srbije guverner Narodne banke Srbije 2013.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana