Tekst objavljen: 01.08.2013 17:30        


Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je kao vrlo odgovornu, odluku da se ne održe prevremeni parlamentarni izbori. Ona je naglasila da to pomaže centralnoj banci u održavanju stabilnosti kursa i vraćanju inflacije u ciljane okvire.

Tabaković: Izbori bi doveli do pada dinara (Medija centar Beograd)

- Teško je proceniti kolika bi bila vrednost domaće valute u odnosu na evro da je doneta odluka o prevremenim izborima, ali bi to svakako uticalo na rast kursa što bi značilo povećanje rata za kredite, jer su najbrojnija zadužnja u evrima, i veće troškove države za servisiranje obaveza - rekla je Tabaković.

Dobro je, po njenoj oceni, što je rekonstrukcija Vlade Srbije završena jer će to omogućiti NBS da radi u stabilnijim uslovima.

- Sigurno je da investitori ne vole neizvesnost, pa ni onu vezanu za rekonstrukciju vlade i eventualne izbore. Ali zar to ne bi mogli da gledamo i iz drugog ugla, da je upravo rekonstrukcija vlade dokaz njene odgovornosti i spremnosti da obezbedi održivost javnih finansija, smanji javni dug, sprovede reforme, omogući dugoročan ekonomska rast - i da će to investitori svakako prepoznati - kazala je Tabaković.

Guverner je istakla da će NBS ove godine ostvariti ciljanu inflaciju, odnosno da će rast potrošačkih cena već u oktobru biti u predvidjenom rasponu od četiri odsto, plus ili minus 1,5 odsto.

- Današnje poskupljenje struje doprineće porastu inflacije za 0,55 odsto i ne bi trebalo da znatnije utiče na rast ostalih cena - rekla je Tabaković.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković nbs guverner Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije dinar evro devizni kurs izbori Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana