Tekst objavljen: 16.04.2013 11:30        


Narodna banka Srbije ne razmišlja o promeni režima deviznog kursa i ostaje posvećena režimu ciljane inflacije i rukovođeno-fluktuirajućeg kursa, kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković: Kurs po starom, rešićemo "švajcarce" (Medija centar Beograd)

- Mislim da je većina stručne javnosti u Srbiji svesna prednosti sadašnje politike deviznog kursa. Moram da kažem da nije bilo pritisaka da se to promeni - navodi ona.

Ona kaže i da će "ova godina, po pitanju stranih direktnih investicija, biti daleko uspešnija nego 2012. Osim započetih investicija, već postoje i brojne najave novih stranih ulaganja, čemu u znatnoj meri doprinosi i postignuta makroekonomska stabilnost i pad premije rizika zemlje, kao rezultat mera monetarne politike i fiskalne konsolidacije".

Tabaković kaže da "dinarske kamatne stope u Srbiji na duže staze mogu pasti tek kada se inflacija stabilizuje na niskom nivou".

Kada je u pitanju pronalaženje rešenja za građane koji su se zadužili u švajcarskoj valuti, guvernerka navodi da "NBS ima obavezu da pomogne u iznalaženju rešenja kojima bi se otplata kredita indeksiranih u švajcarskim francima učinila urednijom".

- To je interes i banaka i građana, jer su u ovom slučaju, osim nespornih elemenata lične odgovornosti svakog korisnika kredita, prisutni i elementi svojevrsne finansijske „elementarne nepogode“. Problem je kompleksan i nijednog trenutka nije dolazila u obzir opcija da se budžet dodatno optereti po ovom osnovu. To pitanje rešavamo u saradnji sa bankama, udruženjima građana, pratimo postupanje sudova, svetsku praksu, dešavanja u Evropskoj centralnoj banci - objašnjava ona.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kurs dinara ekonomska kriza ekonomija Srbija mere Narodne banke Srbije nbs guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana