Tekst objavljen: 27.05.2013 17:40        


Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da centralna banka odlično sarađuje sa Vladom Srbije, ali da svako mora da odgovorno radi u svojoj oblasti.

Tabaković: Najvažnije je biti nepotkupljiv

- Saradnja je odlična, ali svako mora da čisti svoje dvorište i vodi red u svojoj kući, samo tako možemo dobro da sarađujemo - rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, Srbija mora da nastavi da se bori za dinarizaciju, odnosno za veće korišćenje nacionalne valute u finansijskom sistemu, jer samo tako može da efikasno vodi monetarnu politiku. Korišćenje referentne kamatne stope kao instrumenta daje efekat u onoj meri u kojoj povećavamo dinarizovane kredite i poverenje u domaću valutu, a to se postiže smanjenjem inflacije, rekla je Tabaković.
Ona je najavila i da će Savet guvernera sutra usvojiti godišnji finansijski izveštaj NBS kojim je predviđeno da u budžet bude prebačen "značajan iznos sredstava" od dobiti centralne banke, što je, prema njenim rečima, obradovalo Vladu.

Tabaković je podvukla da NBS sve odluke donosi u skladu sa onim što smatra da je najbolje, ali da rado razgovara sa svima, pa tako i sa predstavnicima vlade.

Kako je istakla, na mestu na kome se nalazi najvažnije je "biti nepotkupljiv, ne biti na prodaju i misliti svojom glavom", jer se jedino tako donose prave odluke.

Tabaković je navela da su devizne rezerve NBS veće od 11 milijardi evra i da Srbiji novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom nije potreban zbog novca, već zbog kreditnog rejtinga.

Ona je istakla da su ocene kreditnog rejtinga "ne isključivo i uvek, ali u najvećoj meri" političko sredstvo da se određena zemlja prinudi da uzme kredite ili preduzme neke nepopularne mere.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković nbs guverner Narodne banke Srbije mere Narodne banke Srbije Srbija Vlada Srbije ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana