Tekst objavljen: 05.11.2012 14:35        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže da bi nadležni trebalo da preispitaju registrovanje i rad Dajners kluba Beograd i dodala da centralna banka nije nadležna za kontrole takvih firmi.

Tabaković: Treba ispitati rad Dajners kluba (Medija centar Beograd)

- Ta vrsta organizacija ne potpada pod nadležnost NBS, ne može da bude predmet kontrole NBS, već nekih drugih institucija, ali nije moje da delim zadatke drugima - kazala je Tabaković.

Rističević je naveo da velika šteta može da se nanese trgovcima u slučaju propasti te firme. - U tom slučaju, svi oni koji su dali robu, neće je naplatiti, neće moći da je naplate s obzirom da niko nije nadležan za tu kontrolu, jer nisu banka i nemaju nikakvo osiguranje - kazao je on.
Prema rečima guvernerke centralne banke, tim problemom bi mogao da se pozabavi onaj ko se bavi Agencijom za registrovanje pravnih lica. Tabaković je navela da NBS nadzire samo one koji ovlašćeno obavljaju poslove finansijskih usluga.

- U svakom slučaju treba preispitati njihovo registrovanje i bavljenje tom delatnošću koja, po vašim rečima, može biti štetna - kazala je Tabakovićeva odgovarajući na pitanje poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Marijana Rističevića.

Poslanik SNS Marijan Rističević zatražio je da se zabrani rad firmama koje se, kako je naveo, neovlašćeno, suprotno Zakonu o bankama, bave finansijskim uslugama. On je kao dokaz da postoje takvi davaoci finansijskih usluga koji nisu registrovani, naveo Dajners klub Beograd i dodao da je to omogućila bivša vlada Mirka Cvetkovića.



- Po informacijama koje imam, Dajners klub Beograd sasvim neovlašćeno emituje platne kartice, bavi se izdavanjem kredita i s obzirom da nisu registrovani, da nisu banka, nisu ni podložni kontroli od NBS - rekao je Rističević.

Rističević je naveo da u Zakonu o bankama stoji da niko osim banke ne može da se bavi prikupljanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica osim ako za to nije ovlašćen zakonom i ukazao da je to “prethodna vlada omogućila”.

- U ovom slučaju nema revizije, nema primene Zakona o sprečavanju pranja novca, kontrole visine limita koji se dozvoljavaju po platnoj kartici, nema kontrole nad nad brojem platnih kartica koje se puštaju u opticaj... - naveo je Rističević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Mare 08.11.2012 15:40

    Treba ispitati rad Dinersa jer po zakonu o bankama u clanu 5 pise da niko osim banke ne moze izdavati platne kartice a preduzece Diners koje je registrovano u Beogradu nije banka i ne podleze kontroli, reviziji i obaveznim rezervacijama a to moze biti veoma opasno po finansijski sistem, oni stancuju veliki broj kreditnih platnih kartica, mogu ih bez kontrole izneti iz zemlje, podizati novac itd a treba proveriti i ko je preduzece Diners Beograd oslobodio placanja PDV-a i po kom osnovu obzirom da nije banka. Ovaj problem je itekako u nadleznosti NBS i Guvernerke jer joj posao koji je striktno bankarski vodi najobicnije d.o.o preduzece.

  2. User image
    Figo 05.06.2013 11:34

    Narodna banka Slovenije je tamosnjem Dajnersu zabranila rad zbog neregularnosti rada i izvlacenja novca iz zemlje.
    Dajners Srbija niti ima dozvolu za rad, niti ga iko kontrolise a dug prema poveriocima je narastao na preko 35 miliona eura, mnogi trgovci koji su prihvatali dajners karticu, ne mogu da naplate svoje potrazivanje vec 2 godine i nikom nista a vlasnici Dajnersa Srbija su novac svojih klijenata potrosili

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dajners Diners diners club nbs Narodna banka Srbije jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana