Tekst objavljen: 20.03.2013 7:24        


KBC banka biće, čini se, prva strana banka koja će otići s ovog tržišta. Za upućene nije nikakva novost da oni već nekoliko godina traže kandidata koji bi preuzeo njihovo poslovanje, ali, sva je prilika, da će sada u tome imati uspeha.

Telenor i Sosijete "krčme” KBC banku između sebe?

Ovu banku mogli bi da „raskrčme” telekomunikaciona kompanija Telenor i Sosijete ženeral banka, prenosi Politika. Taj list navodi da se o tome već vode pregovori s kojima je upoznata i Narodna banka Srbije.

Nenad Gujaničić, broker Sinteza invest grupe podseća da je KBC preuzeo beogradsku Alko banku 2007. godine za oko 100 miliona evra. Od tada, ova banka je uglavnom imala gubitke. Prema nerevidiranim finansijskim izveštajima za 2012. godinu, KBC banka je ostvarila gubitak od 889,5 miliona dinara.
Telenor, čija je primarna delatnost telefonija, je već obznanio svoju želju da ima svoju banku u Srbiji.

Pretpostavka je da njima nije cilj da razvijaju klasično bankarsko poslovanje, već samo poslovanje sa stanovništvom čija bi baza bila elektronsko i mobilno bankarstvo. Shodno tome oni su zainteresovani da od KBC banke preuzmu (i plate) samo njihovu licencu za rad ovde.

Saznajemo, takođe, i da je Sosijete ženeral ozbiljan kandidat za kupovinu njihove mreže filijala, kao i plasmana i depozita stanovništva. Poslovi sa stanovništvom su najzdraviji deo banke i bilo ko da ih kupi, podrazumeva se s popustom, verovatno je da će ih naplatiti u maksimalnom procentu.

Međutim, nepoznato je da li ova dva potencijalna kupca nekih delova KBC banke preuzimaju i njene loše plasmane ili će, što je logičnije, prodavac taj problem morati da reši na teret svog kapitala ili će gubitak namiriti iz kupoprodajne cene.

Ova belgijska banka je, praktično, od svog dolaska na ovo tržište poslovala s gubitkom. Nezvanično se može čuti da im plasmani fizičkim licima nisu problem, već privredi. Za ovu banku važi da im je čak 40 odsto svih plasmana u švajcarskom franku što je postao njihov rizik nakon jačanja ove valute usled svetske krize.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarsko tržište prodaja banke banke banka Srbija telenor Societe Generale banka KBC banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana