Tekst objavljen: 09.01.2013 14:03        


Poslodavci će u 2013. najviše tražiti informatičare, prodavce, fizioterapute i kuvare, dok bi od ulaska u EU mogli profitirati medicinske sestre, negovatelji, računovođe i autori projekata EU, pišu hrvatski mediji.

Tražite posao u EU - šta je potrebno znati

Najlakše će se zapošljavati programeri, IT konsultanti, varioci, staklari, prodavci, konobari, kuvari, prevodioci, knjigovođe, pravnici i stručnjaci za pisanje EU projekata.

Ana Vuger iz zagrebačke agencije za privremeno zapošljavanje Dekra kaže da je teško u ovom turbulentnom razdoblju predviđati šta će se događati, ali mogu se naznačiti trendovi.

- Za očekivati je kako će se i u 2013. godini tražiti zanimanja iz IT sektora i to od programera i sistemskih inženjera do analitičara. Prodavci i trgovci takođe bi mogli biti traženi kao i do sada. Tu kategoriju zanimanja obeležava znatna fluktacija radne snage što je i najveći razlog zašto su dobri prodajni predstavnici uvek traženi - ističe Vuger dodajući da će tokom turističke sezone svakako biti potrebe za konobarima, kuvarima i sobaricama.

Savetnik s Ekonomskog instituta Danijel Nestić kaže da će ulazak Hrvatske u EU možda nekima olakšati odlazak u inostranstvo u potrazi za poslom, ali neće rešiti naše unutrašnje probleme.

Direktor portala Posao Saša Jurković kaže da prostor za zapošljavanje uvek postoji u prodaji, medicini i IT-iju. Usklađivanje s pravilima i normama EU biće od koristi pravnicima, knjigovođama, stručnjacima sa specijalizovanim znanjima i prevodiocima. Može se očekivati i veći odliv mozgova i migracija srednjeg sloja stanovništva, posebno u IT-iju, medicini i specijalističkim inženjerskim strukama, kaže Jurković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    jelkica 10.01.2013 19:20

    to je jako lepo da mozemo svi da putujemo u evropu i da radimo ali ja vas pitam kako sa nasim srpskim pasosem otici u neku od evropskih zemalja i dobiti posao sa nasim pasosem nas niko nece to vam govorim iz licnog iskustva moj sin je kuvar radio je na preko okeansim brodovima i sad bi da nade posao u evropi ali kad poslodavac cuje odakle je i koji pasos ima odpada od posla pa kako onda u eu se traze radnici

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
traženje posla nezaposleni nezaposlenost EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana