Tekst objavljen: 04.03.2013 14:10        


Iako je ostala bez strateškog partnera, ministar Mlađan Dinkić obećao da će u aprilu peć u Železari Smederevo biti upaljena, a radnici vraćeni u čeličanu. Stručnjaci upozoravaju da Dinkić nije „na dobrom putu“ i da bi od Železare trebalo da dignemo ruke.

Treba li Srbija da zatvori Železaru i napravi park

Država je od aprila prošle godine bezuspešno pokušavala da na tenderu pronađe kupca za kompaniju koju je za jedan dolar otkupila od američkog U.S Steel-a. Kako strateški partner nije pronađen, aktiviran je plan “B” koji je prošle sedmice predstavljen javnosti.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević je sumnjičav kada je u pitanju najnoviji potez Vlade. Jedino rešenje koje Kovačević vidi kao razumno je, da neko drugi, a ne država osposobi Železaru za rad. Ali i to je, kako je naveo, teško jer su cene proizvoda od čelika prošle godine pale za 20 odsto.
Ekonomski analitičar Radojka Nikolić kaže da je ovo “loš potez države”, jer je Železara gubitaš od dana kada je osnovana. Ona kao moguće rešenje problema navodi primer Nemačke, koja je još pre 30 godina zatvorila svoje čeličane i pretvorila ih u eko-parkove; svi oni rade i ostvaruju lep profit.

- Trebalo bi da se ponašamo racionalno, kao Nemci. Oni su, mada veliki proizvođači čelika, još 80-ih godina krenuli sa zatvarenjem svojih čeličana jer su shvatili da je to prljava tehnologija, a bili su svesni oštre konkurencije iz Kine – kaže ona.

Nikolić naglašava da "ako su Amerikanci zaključili da se njima tu ne isplati proizvodnja, onda mi ne bi trebalo da mislimo da će nama biti isplativa".

- Ako su Nemci pre 30 godina zaključili da tu nema profita, bolje je onda kad-tad započeti taj model koji su oni uspešno primenili kaže ona i pita "da li je bolje da taj novac damo ljudima da započnu neki dugi posao. Smederevo može biti turistički grad, možda bi svi imali više koristi od boljeg razvoj turizma".

Nikolić objašnjava da su "u Nemačkoj radnici koji su otpušteni dobili novac za otvaranje privatnog biznisa u turizmu ili nekog drugog".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
železara smederevo smederevo industrija Srbija propala preduzeća ekonomska kriza gubitaši

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana