Tekst objavljen: 16.10.2012 12:33        


Srpski privrednici kažu da jedna od mera štednje u državnom budžetu zbog teške ekonomske krize bude drastično smanjenje broja narodnih poslanika, ali su parlamentarci u Srbiji mahom protiv te ideje. Srbija je, inače, lider u regionu sa čak 250 poslaničkih mesta.

"Treba nam manje poslanika, ali sa većim platama"

Predsednik kluba Privrednik Branislav Grujić kaže da bi Srbija trebalo da ima manji broj poslanika, ali dodaje da im onda treba povećati plate, jer obavljaju odgovoran posao.

Uštede najmanje tri miliona evra

Ukoliko bi se broj poslanika smanjio na 150 budžet Srbije bi, prema nekim procenama, godišnje bio bogatiji za oko 300 miliona dinara, odnosno tri miliona evra. Vodeći se tom logikom, u vreme ekonomske krize susedne zemlje su napravile rezove u parlamentu, a u Rumuniji su odlučili da umesto dvodomnog parlamenta sa ukupno 485 poslanika ubuduće imaju jednodomnu skupštinu sa 300 poslanika.
- Poslanici u parlamentu morali bi da budu bolje plaćeni zato što obavljaju odgovoran posao. Sigurno je da bi se tako dobili kvalitetniji kadrovi. Pošto je broj poslanika u parlamentu određen Ustavom, to jedino može da se promeni njegovom izmenom - kaže Grujić.

Predsednik Skupštine udruženja Poslodavac Milan Janović ističe da bi broj poslanika sigurno trebalo da bude manji zbog operativnosti i funkcionalnosti parlamenta.

- Plate poslanika morale bi da budu u rangu najplaćenijih direktora javnih preduzeća. A dobra plata je osnov za profesionalno ponašanje - poručuje Janović.

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže da je optimalan broj poslanika 150.

- Velike stranke se često udvaraju malim koalicionim partnerima, što umnožava broj poslanika. Optimalan broj poslanika u parlamentu je oko 150, a onda bi trebalo poslanicima povećati plate - naveo je Knežević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
skupština srbije narodna skupština poslanici Srbija uštede

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana