Tekst objavljen: 26.11.2012 10:50        


Srbija bi u 2013. mogla da privuče oko 2,5 milijardi evra direktnih stranih investicija, a najveća su očekivanja u sektoru energetike.

U 2013. očekujemo 2,5 mlrd. evra investicija

U tom sektroru Vlada Srbije ima zaključene sporazume koji bi trebalo da počnu da se realizuju u 2013. godini pa očekujemo ozbiljan priliv investicija, kaže direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin.

Srbija je tokom 2011, ostvarila ubedljivo najveći rezultat u regionu, ostvarila je oko 2,2 milijarde evra neto priliva u koje je uključena i transakcija belgijskog Delezea koji je kupio srpski trgovinska lanac Delta Maksi, vredna oko 930 miliona evra.
On dodaje da strani investitori pokazuju veliko interesovanje i za sektor automobilske industrije u kome su u Srbiji zabeleženi dobri rezultati, elektronsku industriju, informaciono komunikaciona tehnologija...

Čelnik SIEPA je ukazao da je Vlada Srbije najavila i otudjivanje neke imovine koja nema upotrebnu vrednost i predstavlja višak, a veliki je potencijal za tržište, na primer za hotele i hotelijerstvo.

Laganin je podsetio i na najave prodaje kompanija koje su konkurentne, a nemaju monopol na tržištu, što je ozbiljan izvor, novih projekata, koji će biti ponudjeni potencijalnim investitorima.

- Imajući sve to na umu, kao i broj projekata i interesovanja mislim da taj rezultat, 2,5 milijarde evra, može da bude dostignut u 2013. - naglasio je direktor SIEPA.

Prema Laganinu, u 2012. očekuje na oko milijardu evra priliva stranih direktnih investicija, što i nije tako loš rezultat uzimajući u ozbir da je 2012. bila izborna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija SIEPA strane investicije investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana