Tekst objavljen: 14.12.2012 10:05        


Svetski bogataši u zemljama "poreskog raja" kriju najmanje 21 bilion (hiljadu milijardi) dolara. Ta suma je u vlasništvu je 10 miliona fizičkih lica ili struktura iz kojih ta lica izvlače korist, a skoro polovina tih finansijskih sredstava - oko 9,8 biliona dolara - u posedu je svega 92.000 bogataša.

U poreskim oazama skrivena 21.000 mlrd. dolara

Kad je reč o Srbiji, uprkos najavama, još nisu "prošle" zakonske izmene koje predviđaju veće poreze za transakcije u ofšor zemlje, a ranije je najavljivano da će ući u skupštinsku proceduru zajedno sa budžetom za 2013.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je u oktobru da će uvesti oporezivanje transakcija u "poreske rajeve".

Dinkić je tada rekao da će biti uveden porez po odbitku za transfere u poreske rajeve i da će ta poreska stopa najverovatnije iznositi 30 odsto. Privrednici upozoravaju da bi to moglo da im oteža poslovanje i poveća trošak.

Kako je prenosila beogradska štampa, najviše transakcija iz Srbije u prvoj polovini ove godine išlo je prema Lihtenštajnu - čak 770 miliona evra. Slede Britanska Devičanska Ostrva sa 680 miliona evra i Holandija sa 141 milionom evra.

U oktobru je prema pisanjima medija, u poreske rajeve otišlo je 1,6 milijardi evra - iz Srbije ka najpoznatijim ofšor destinacijama Lihtenštajnu, Panami, Kipru, Britanskim Devičanskim Ostrvima, Holandiji i Luksemburgu u prvoj polovini ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija utaja poreza porez poreski raj poreske oaze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana