Tekst objavljen: 18.12.2012 13:01        


Gas će u Srbiji poskupeti za 10 odsto najkasnije do kraja godine, dok će cena struje biti vaća za 12 odsto od februara 2013. godine.

Umesto 27 i 25, struja skuplja 12, a gas 10 odsto

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović tražio je veću cenu gasnog energenta za 25 odsto, ali mu je odobreno samo 10 odsto. To znači da će se umesto sadašnih 35 dinar, koliko je prosečna cena, gas ubuduće plaćati 38,5 dinara po kubnom metru.

Telekom Srbija duguje 700 miliona evra, a Srbijagas 800 miliona evra. Ovaj minus napravljen je prema rečima prvog čoveka Srbijagasa pre svega zbog nerealne cene gasa. Neodrživo stanje je i u EPS-u koji zapošljava 60.000 ljudi. Samo na njihove plate odlazi pola milijardi evra.
Kalkulacije direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića bile su još ambicioznije. On je tražio poskupljenje električne energije od 27 odsto, ali je na kraju dobio povećanje od 12 procenata.

Glavni argument direktora ovih javnih preduzeća bila je ekonomska neodrživost postojećih cena, jer preduzeća vode samo u gubitke. Na njihovo pitanja kako se u takvim uslovima od njih očekuje da budu uspešni jedan od odgovora bio je i "snađite se".

Osnovni problem je u tome što Vlada Srbije pokušava da sprovede nesprovodivu praksu, jer s jedne strane cenu struje i gasa tretira kao socijalnu kategoriju, a istovremeno istu takvu socijalnu politiku želi da izvaci iz javnih preduzeća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energetika struja gas cena struje poskupljenje poskupljenje gasa cena gasa srbijagas bajatović EPS Elektroprivreda Srbije životni troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana