Tekst objavljen: 18.10.2012 16:23        


Srbija će u narednoj godini imati rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 1,9 odsto, a u 2014. rast će skočiti na tri procenta. Prema kvartalnoj analizi Unikredita, u ovoj godini će u Srbiji BDP zabelžiti pad od pola procenta.

Unikredit Srbiji 2013. predviđa rast BDP od 1,9%

Navodi se da će prvredni rast u Hrvatskoj u narednoj godini biti pola procenta, u BiH 0,8 odsto, a u Sloveniji 0,7 procenata. Za 2014. godinu, analitičari Unikredit grupe, Hrvatskoj predviđaju rast BDP od dva odsto, BiH od 1,8 odsto, a Sloveniji 1,5 odsto.

Analitičari te bankarske grupe su umanjili prognozu privrednog rasta u regionu jugoistočne Evrope za 2012. godinu za 0,1 procentni poen, na 2,5 odsto, a u 2013. godini za 0,3 procentnih poena na 3,1 odsto.

Na to smanjenje je, kako se navodi, uticala rastuća nesigurnost kada je u pitanju brzina globalnog rasta, kao i slabiji pokazatelji ekonomskog rasta koje region jugoisotčne Evrope beleži u poslednjih nekoliko meseci.

- Bez obzira na sve navedeno, postoje i brojni razlozi, kao što su regionalna produktivnost radne snage, troškovi i konkurentnost koji nas navode na zaključak da možemo da budemo optimisti - navode analitičari.

Kako se ističe, prethodnih nekoliko kvartala je bez sumnje podsetilo zemlje regiona JIE na činjenicu da put ekonomskog rasta nakon krize nije ni malo lak, a ni zagarantovan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
unikredit UniCredit BDP Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana