Tekst objavljen: 26.03.2013 8:28        


Ogorčeni odlukom Vlade Srbije da sa 3.000 evra pomogne prodaju "fijata 500L" na našem tržištu, članovi Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova su ipak, posle više sastanaka, rešile da ne napuštaju 51. salon automobila.

Uvoznici: Pet godina Dinkić nam nanosi štetu

- Tesnom većinom smo izglasali da ostanemo na Sajmu da ne bismo napravili veliki skandal i verovatno našeg partnera Beogradski sajam doveli u nezavidnu situaciju - kaže Miloš Petrović, predsednik ove asocijacije.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede i finansija Aleksandar Ljubić kaže da je odluka države neprikosnovena i njena obaveza je da podstiče domaću proizvodnju, otvara nova radna mesta i nadomesti uvoz roba domaćom proizvodnjom. On dodaje da "nijedan uvoznički lobi ne može da stane na put toj politici i tu su stavovi vlade potpuno jasni".
Uvoznici su odlučili da svakog dana do kraja ove izložbe od 14 do 15 časova njihove hostese nose bele majice na kojima piše „I ovaj automobil je mogao biti jeftiniji za 3.000 evra“. Kako navode organizatori ovog protesta krenuli su u „beli štrajk“.

Advokat Mirko Mraković, koga su angažovali uvoznici, kaže da je "narušeno tržište, ugrožena konkurencija i preduzećemo sve što je u našoj moći da onaj ko je pogrešio snosi i posledice".

- Poslednjih pet godina ministar Dinkić nam nanosi štete. Ako zbog ovakvog njegovog poteza mi otpustimo pet do sedam hiljada ljudi, da li će ih on zaposliti u Kragujevcu, uz državne subvencije - pita Boban Nikolić iz Vitro grupe.

Uvoznici podsećaju na to da oni zapošljavaju 19.000 ljudi u Srbiji i da su do sada investirali oko 300 miliona evra u poslednjih nekoliko godina.

Članovi Srpske asocijacije uvoznika izneli su i podatke koje su dobili od svojih poslovnih partnera iz inostranstva, po kojima „fijat 500 L“ sa istim motorom i sličnim paketom opreme košta u Češkoj i Slovačkoj 10.680 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Jelisaveta 26.03.2013 9:41

    Pošto će neko dobiti iz budžeta (u koji svi uplaćujemo) 3000 evra za kola, mogu li ja da dobijem 3000 evra za nameštaj, letovanje ili nešto drugo, pošto trenutno nisam zainteresovana za kupovinu kola, a uplaćujem, kao i taj ko će kupiti fiću, u isti taj budžet? Zašto bi Fijat i kupci fiće bili povlašćeni? Mlađen Dinkić vodi ekonomiju kao mali Đokica iz viceva!

  2. User image
    Miloš G. 26.03.2013 16:38

    Vama 5 godina a narodu i državi od kako se rodio! Gde ste bili do sada da se bunite, bilo vam lepo jer su štitili uvoznički lobi a narod i državu ko šiša, ustvari svi šišaju i narod i državu.

  3. User image
    Milos G. 26.03.2013 16:45

    Sve subvenciju, za stan, kola, ... su okrenute zaposlenim u javnim preduzećima. Ovo neće na dobro izaći. Zavadiće i podeliti narod na onaj koji radi u državnim firmama i javnim preduzećima a koji su naravno zaposleni preko veze političke i rođačke i one koji nemaju vajde od subvencija a od njih se uzima da se subvencionišu ovi drugi -partijski i rođački zaposleni kako bi kupili stanove, kola, išli na letovanja zimovanja. Apsurd, ovi drugi nemaju pas zašta da ih ujede a subvencionišu. E državo ko te vodi i uređuje život, u ambis ode.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
subvencije Mlađan Dinkić Srbija uvoz automobila novi automobili prodaja automobila kupovina automobila fabrika automobila 500l Fiat fijat automobili srbija fijat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana