Tekst objavljen: 08.04.2013 9:09        


Građani i firme koji otplaćuju kredite ili nameravaju da se zaduže do kraja godine ne mogu da se nadaju manjim kamatnim stopama. NBS očekuje da se inflacija stabilizuje i počne da se smanjuje, što bi joj omogućilo da snizi referentnu kamatu od koje zavisi cena kredita u dinarima, ali kamate, po svemu sudeći, neće padati.

Uzalud se nadamo, kamate neće padati

Ovo je procena ekonomista, ali i bankara, koji zbog krize i rasta zajmova koje ne mogu da naplate, svoje marže neće spuštati.

Tako je trenutna cena kredita u dinarima za građane u proseku od 22 do 27 odsto. To je gotovo duplo više od referentne kamate NBS. Slične su kamate i za preduzeća.

Kada su pitanju kratkoročni zajmovi za stanovništvo u evrima, raspon kamata je od 16 do 28 odsto, iako je euribor od kojeg zavisi cena ovih pozajmica na istorijskom minimumu od oko jedan odsto.

- Čak i da dođe do smanjenja naše referentne kamate, to neće imati uticaja na kamate komercijalnih banaka, jer je naša privreda visoko evroizovana i u skorije vreme to se neće promeniti - kaže Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

- Takođe, najveći broj kredita građana i firmi je u stranoj valuti. Glavni razlog za zadržavanje kamata na sadašnjem nivou je visoka cena po kojoj banke nabavljaju novac, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu kapitala. Kada su u pitanju, dinarski krediti, zbog minimalne štednje u domaćoj valuti banke su prinuđene da se zadužuju u evrima u inostranstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke banka Srbija krediti kredit kamata kamate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana