Tekst objavljen: 24.09.2012 16:24        


Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić izjavio je da je priroda u Srbiji već dovoljno upropašćena termoelektranama i da vlada neće dozvoliti eksploataciju nikla u našoj zemlji.

Velimir Ilić: Ne dam da se Srbija truje niklom

Ilić je kazao da ne dolazi u obzir eksploatacija nikla na Mokroj Gori, zatim u srcu Šumadije - u okolini Aranđelovca i Topole i drugim delovima Srbije.

Ministar rudarstva i prirodnih resursa Milan Bačević demantovao je u petak sve medijske napise i glasine o prljavoj tehnologiji i najavama eksploatacije nikla u Srbiji koja je navodno opasna po život i zdravlje ljudi. On je istakao da i ukoliko bi došlo do eksploatacije nikla u Srbiji to bi bile čiste tehnologije, u skladu sa svim važećim ekološkim i drugim zakonima.
- Nećemo dozvoliti bilo šta bez velikih garancija i zajedničkog stava države i saglasnosti određenih lokalnih sredina, koje u ovom slučaju ne prihvataju bilo kakve investicije za iskorišćavanje nikla - istakao je Ilić.

Ministar građevinarstva je rekao da nije protiv istraživanja nalazišta nikla, ali da je protiv eksploatacije. On je naglasio da je veliki protivnik te ideje, jer je "Srbija dovoljno upropašćena eksploatacijom uglja, gde nije vršena rekultivacija".

- Moramo milisliti na našu životnu okolinu i kao narod treba da budemo zdravi - rekao je ministar dodajući da za eksploataciju nikla sada nema ni para, kao i da vlada o tome nije ni razgovarala.

To, prema njegovim rečima, ne bi bilo u skladu sa zakonima koje smo doneli i kriterijumima koje treba da ispoštujemo.

Ilić je kazao da "termolektrane kod nas više zagađuju životnu sredinu nego nuklearne elektrane, jer nemaju filtere i sve ono što je neophodno, zbog čega na primer u Obrenovcu dosta ljudi boluje od karcinoma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Velimir Ilić nikl rudarstvo investicija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana