Tekst objavljen: 18.03.2013 7:08        


Kamate i inflacija od početka godine lagano padaju. Međutim, te stope su među najvećim u Evropi, što u velikoj meri opterećuje privredu i stanovništvo. Iako se kamata na međubankarskom deviznom tržištu smanjila na 14 odsto, za kratkoročne dinarske pozajmice ona se ne spušta ispod 16 procenata.

Visoke kamate - teret za građane i privredu

Krediti uvek imaju cenu u kamati. U Srbiji u poređenju sa okruženjem one su najviše. To se posebno odnosi na gotovinske pozajmice i minuse po tekućem računu.

Ako nešto može povoljno da utiče na inflaciju to je stabilan kurs dinara. On već nekoliko meseci miruje i spasava mnoge građane zadužene u evrima. Tako su i kamate na stambene kredite u Srbiji sa oko 6 do 7 odsto relativno konkurentne, jer su u Bugarskoj 5,8 Francuskoj 5,2 Nemačkoj 4,8 odsto Hrvatskoj 5,3 a u Americi 6,7 procenata.
U Srbiji se kamata kreće od 16 odsto pa naviše, u Rumuniji 14, Mađarskoj 13, Bugarskoj i Hrvatskoj po 11 odsto, a naši susedi nameravaju i da ih administrativno ograniče.

Postavlja se pitanje zašto kamate u Srbiji ne mogu naniže?

- Recimo inflacija je ovde 12 procenata i ako je kamatna stopa na dinarske 16 ili 17 odsto, razumljivo je da će ona biti veća od stope inflacije ili referentna stopa ovde je 11,5 odsto u u Evropskoj uniji ona je jedan odsto - kaže Veroljub Dugalić iz Udruženja banaka Srbije.

Dakle, oči su uprte u Narodnu banku i trenutak kada će da spusti referentnu kamatu na dinare i stvori uslove za jeftinije zaduživanje. Ali to ne ide lako jer ta stopa uračunava rizik od inflacije.

Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije kaže da su očekivanja da će referentna kamatna stopa značajnije da padne nerealna, jer nema puno prostora.

- Mi imamo meku valutu i to bi bilo jako rizično iz konteksta povratnog udara na devizni kurs. Čak i da su relativno stabilna inflaciona očekivnja, mislim da NBS može samo blago da koriguje tu stopu, koja utiče na dinarske kredite - kaže Grubišić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referenta kamatna stopa Narodna banka Srbije nbs Srbija banka banke kamata kamate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana