Tekst objavljen: 27.12.2012 15:12        


Vlada Srbije usvojila je više zakonskih predloga kojima preuzima obavezu da kao garant izmiri nove kredite koje su podigli Srbijagas, Galenika i Jat ervejz. Ukupan iznos novih zaduženja ovih javnih preduzeća iznosi 225 miliona evra.

Vlada garant dugova Srbijagasa, Jata i Galenike (matija/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Najveći deo kredita podigao je Srbijagas - 200 miliona evra, od kojih je 170 miliona za održavanje tekuće likvidnosti i 30 miliona za realizaciju projekta gasovoda "Južni tok".

Vlada je Skupštini dostavila predloge zakona po kojem država treba da bude garant Srbijagasu za kredit od 100 miliona evra podignut kod Kredit Svis bank iz Londona, 60 miliona evra od londonske filijale Dojče banke i po 20 miliona od Vojvođanske banke i Uni kredit banke.

Sve ugovore o kreditima Srbijagas je potpisao 20 decembra.

Garancije je Vlada dala i na nove kredite Galenike u iznosu od 15 miliona evra, od kojih je 12,5 miliona podignuto od Komercijalne banke, a 2,5 miliona od AIK banke.

Ugovore o tim kreditima Galenika je potpisala 14. decembra, a njihova nemena je "refinansiranje postojećih kratkoročnih obaveza".

Dugoročni kredit od 10 miliona evra, a za koji država treba bude garant, Jat ervejz je za potrebe tekuće likvidnosti podigao 20. decembra od Banke inteza.

Garancije za sve kredite daje se na ugovorene sume, uvećane za iznos pripadajuće ugovorene kamate, naknada i troškova, stoji u predlozima zakona koje je Vlada usvojila na sednici 21. decembra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija država Galenika srbijagas jat airways Jat zaduženje zaduženost garancije preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana