Tekst objavljen: 24.10.2012 7:47        


Vlada Srbije razmatraće već u četvrtak mogućnost kupovine novog aviona za svoju Avio-službu, koja je predložila nabavku letelice tipa “falkon 900 LX” čija je cena oko 30 miliona evra.

Vlada Srbije kupuje avion "falkon" za 30 mil. evra (MilborneOne/ CC-BY-SA 3.0/ Wikimedia Commons)

Konačnu reč o nabavci aviona, međutim, daće Ministarstvo finansija nakon analize da li je u budžetu za 2013. moguće izdvojiti toliku sumu.

U regionu jedino Bosna i Hercegovina nema avion za potrebe vlade. Srbija ima avione „falkon 50“ i „lirdžet 31“, Hrvatska „čelendžer 600“, Crna Gora “lirdžet 45“, Slovenija „falkon“, a Makedonija „lirdžet 60“.
Srpski „falkon“ se često kvari, a poslednji primer je komplikacija na letu kojim su iz Abu Dabija trebalo da se vrate Dinkić i Vučić.

Avio-služba je analizu stanja Vladinog avio-parka koji čine dva aviona prosledila generalnom sekretaru Vlade, a na osnovu podataka o letovima u proteklih nekoliko godina i zahteva prethodne vlade predložena je kupovina aviona “falkon 900 LX”.

- Postoje i jeftinija rešenja koja su predočena generalnom sekretaru Vlade, a koja zavise od raspoloživog budžeta. Jedno od rešenja je kupovina polovnog “falkona 900 LX”. Koliko starog, zavisi opet od količine novca. Sledeće rešenje je kupovina novog aviona “falkon 2000 S” koji tek treba da izađe iz proizvodnje, a čija cena bi trebalo da bude oko 20 miliona evra. Taj avion, međutim, ima manji dolet i prima manje putnika - kaže Aneta Bulatović, direktorka vladine Avio-službe.

Generalni sekretar Vlade Veljko Odalović kaže da novi avion mora da bude kupljen, ali i da će sve da zavisi od finansijkih sredstava.

- Rešenje mora da se nađe i o tome su se saglasili svi odbori Vlade Srbije. Odluka o nabavci novog aviona je već jednom bila doneta 2011. godine i meni je žeo što je tada, ipak, odlučeno da se ne kupuje novi avion - kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Vlada Srbije avion

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana