Tekst objavljen: 10.12.2012 13:09        


Ukupna vrednost srpskog tržišta informacionih tehnologija (IT) u 2012. godini procenjuje se na nešto više od 400 miliona evra, što predstavlja pad od oko tri odsto u poređenju sa prošlom godinom.

Vrednost našeg IT tržišta manja nego prošle godine

Prema rečima Milovana Matijevića, analitičara IT, ovakvi podaci najpre govore da će rekordna vrednost od 545 miliona evra, koja je postignuta 2008. godine, (pre početka ekonomske krize) ostati nedostižna granica još nekoliko godina.

– Kada se posmatra godišnje IT ulaganje po stanovniku, Srbija sa manje od 60 evra ima nešto jače tržište od Makedonije, Crne Gore, BiH. Slična ulaganja po stanovniku imaju Bugarska i Rumunija, ali smo u ogromnom zaostatku za svojim severozapadnim komšijama koji godišnje ulažu 200 evra po stanovniku. Zapadna Evropa, sa 800 evra, je nedostižna po IT ulaganjima po stanovniku godišnje – navodi on.

Ukoliko postavimo za cilj da Srbija pređe nivo IT ulaganja od 100 evra po stanovniku, to bi značilo prosečan godišnji ekonomski rast veći od četiri odsto do 2015. godine.

Imajući u vidu da ćemo ove godine imati pad od 1,5 odsto BDP-a, a sledeće skroman rast od svega dva procenta, nivo ulaganja od 100 evra po stanovniku čini se kao daleka budućnost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
IT kompanije ICT informatičke kompanije tehnologija ekonomska kriza Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana